PIŠE JURICA PAVIČIĆ

VIDEO: NAJČUDNIJI FILM GODINE Što se dogodi kad frustriranim, malim ljudima date bezuvjetnu moć?

 YouTube
Vigalondov film ne sliči ni na što što ste dosad gledali, a to je vrlina koja je postala zbilja rijetka

Film “Colossal” režisera Nacha Vigalonda vjerojatno je najneobičniji film koji se ove sezone našao na hrvatskom repertoaru. Mješavina godzila-filma, fantastike, provincijske drame i horora, istodobno provincijski sumoran, ali i spektakularni “pulp”, film španjolskog režisera izmiče svakoj tržišnoj, ali i ne samo tržišnoj ladici.

Junakinja “Colossala” je Gloria (Anne Hathaway), alkoholičarka koja nakon rasapa veze dolazi u rodni provincijski gradić. Tamo susreće školskog drugara Oscara (Jason Sudeikis) koji u gradiću drži bar. Netom što se Gloria vrati u zavičaj, u Seulu se pojavi golemo čudovište koje pustoši i uništava po gradu. Gloria uskoro shvati da se čudovište pojavi svaki put kad ona u određeni sat ugazi u pješčanik u parku.

Vigalondov film - ukratko - počne kao sumorna “americana”, nastavi se kao borhesovska fantastika, da bi u nastavku Vigalondo otvorio ključnu (moglo bi se reći - političku) temu filma - što se dogodi kad frustriranim, malim ljudima date bezuvjetnu moć? “Colossal” je film u kojem nikad niste načistu kamo će vas odvesti, no ti su žanrovski prijelazi elegantni i bešavni. Likovi su uvjerljivi, a sve to skupa ima povrh i začin CGI spektakla.

Vigalondov film ne sliči ni na što što ste dosad gledali, a to je vrlina koja je postala zbilja rijetka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:49