OČAJNE KUĆANICE ISIS-a

VIDEO: 'SAMO SU TRI DANA DO ODRUBLJIVANJA GLAVE, A JA NE ZNAM ŠTO ĆU OBUĆI' Burne reakcije nakon prve epizode nove BBC-jeve humoristične serije

 YouTube

Veliku je buru podigla satirična televizijska emisija koja koristi stil američkih reality showova o bogatim i udosađenim udovicama New Yorka i Beverly Hillsa, te u tom kontekstu prikazuje Britanke koje su otišle u Siriju kako bi postale žene terorista ISIS-a ili se pak same pridružile džihadistima tzv. Islamske države.

U jednoj sceni djevojka odjevena u islamskom stilu govori u kameru: "Samo je tri dana do odrubljivanja glave, a ja nemam pojma što ću obući".

Druga govori da je pet puta postala udovica, a tada se začuje detonacija bombe i vidi se kako padaju komadi stropa u stanu. Djevojka dodaje: "Šest puta".

U jednom prizoru žena u hidžabu govori kako je tamo "sve što su oni tipovi na chatu govorili da će biti", a pritom kleči i riba pod, te poluglasno doda: "Ovo nisam morala raditi u Birminghamu".

Mlade Britanke u redovima ISIS-a prikazane su poput tinejdžerki koje sjede na kauču i objavljuju slike na Instagramu s hashtagovima 'OMG' i 'Džihadi Jane' kada se na vratima pojavi njihova prijateljica u novom prsluku opremljenom eksplozivom koji joj je "suprug poklonio".

U tom trenutku na vratima se pojavi još jedna prijateljica, također u prsluku bombaša samoubojice, što izazove zgražanje druge djevojke: "Znala je da imam ovu jaknu, u svemu me kopira."

Emisija sa skečevima upitne političke korektnosti prvi je put online objavljena jučer, te je dijeljenjem na Facebooku pogledana milijunima puta. Radi se o videu ''Real Housewives of ISIS' koji se pojavljuje u sklopu emisije 'Revolting' ('Odvratno') na BBC 2.

Scenaristi su Heydon Prowse i Jolyon Rubinstein, dvojica prijatelja koji su se upoznali u skupoj privatnoj školi King Alfred u Londonu. Već su izazivali različite reakcije svojim satirama. Pro-izraelske skupine ljutito su reagirale kada se dvojac predstavljao kao građevinari koji obilaze dućane u Londonu i govore vlasnicima da će njihovi lokali biti konfiscirani kako bi se proširilo obližnje izraelsko veleposlanstvo.

Drugom su prilikom pak polijepili postere na haaški sud tražeći uhićenje bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, a poznat je i njihov štos kada su pokušali britanskom ministru vanjskih poslova Borisu Johnsonu uručiti plaketu za talent laganja.

U slučaju njihove nove satire s džihadističkim kućanicama, autorski dvojac vrlo je brzo nakon objave videa na internetu izazvao buru zgražanja. Neki emisiju nazivaju "moralno iskvarenom" jer se ruga mukama žena u Siriji, te "nadograđuje negativan stereotip".

"Užasnut sam da je BBC proizveo takav program", napisao je jedan korisnik Facebooka koji smatra da se radi o lošem ukusu.

Jedna je komentatorica primjetila kako se ne sjeća da je slična satira rađena na račun IRA-e.

Drugi, pak, smatraju da se radi o odličnom ruganju ISIS-u, te ističu kako se terorista ne smijemo bojati već im se doista trebamo izrugivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:49