IN MEMORIAM: GORDEN KAYE

ŽIVOTNA PRIČA OMILJENOG GLUMCA IZ 'ALLO 'ALLO! Kako je 'sramežljiv, debeljuškasti i gay dječačić' postao zvijezda i zašto je u imenu imao tipfeler

S lijeva nadesno, zvijezde serije 'Alo Alo': Francesca Gonshaw, Gorden Kaye i Vicki Michelle
 Howes/Express / Getty Images

Britanski glumac Gorden Fitzgerald Kaye, najpoznatiji po ulozi Renéa Artoisa u BBC-jevoj dugogodišnjoj humorističnoj seriji 'Allo 'Allo!', umro je u dobi od 75 godina, javio je u ponedjeljak BBC.

Serija 'Allo 'Allo! prikazivala se od 1982. do 1992. godine na BBC-ju, a vrlo je gledana bila i u drugim državama, pa tako i u Hrvatskoj. Radnja popularne komedije vrtjela se oko Renéa Artoisa, vlasnika kafića u malom francuskom mjestu koji za vrijeme njemačke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata pomaže pokretu otpora. Serija je naveliko koristila i ismijavala uvriježene stereotipe o Nijemcima, Francuzima, Englezima (i dijelom Talijanima), što su gledatelji odlično prihvatili.

Jedan od ključnih elemenata u seriji bio je to što su glavni likovi pričali engleski s jakim francuskim, odnosno "njemačkim" naglaskom, ovisno o njihovoj nacionalnosti u seriji. Osim toga, scenaristi nisu štedjeli ni jednu naciju pa su tako Francuzi pokazani kao razvratni, Nijemci kao perverznjaci, a Englezi kao glupani, primijetila je jednom glumica Viki Michelle, koja je utjelovila konobaricu Yvette, ujedno Reneovu ljubavnicu.

No, neki kritičari nisu voljeli seriju, svojedobno je nazivajući seksističkom i homofobnom, a posebno ih je smetala trivijalizacija Drugog svjetskog rata. Ništa od toga nije smetalo publici koja je puno desetljeće pratila dogodovštine omiljenih junaka, pa je tako i sam Kaye na temu dugovječnosti serije duhovito primijetio "da su oni trajali čak 10 godina, dok je Hitler trajao samo šest".

Kaye je rođen 7. travnja 1941. godine u Huddersfieldu, a u svojoj autobiografiji "René i ja" napisao je kako je u djetinjstvu bio "sramežljiv, debeljuškasti i gay dječačić" koji je samopouzdanje i slobodu izražavanja stekao kroz glumu, prvo u osnovnoj školi, a zatim na Tehničkom fakultetu u Huddersfieldu, piše u tekstu britanskog Guardiana. U istoj je knjizi također objasnio da je neobično pisanje njegova imena (Gorden umjesto Gordon) proizašlo iz pogreške u pisanju koju je napravio sindikat glumaca Equity, koju je ipak odlučio usvojiti.

Kaye se kao glumac na malim ekranima probio 1969. godine ulogom u seriji Coronation Street, a prije toga je uglavnom dobivao manje uloge u filmovima. Tijekom 70-ih godina glumio je u nekoliko humorističnih serija kao što su "Till Death Us Do Part", "It Ain’t Half Hot Mum", "Are You Being Served?" i "Come Back Mrs Noah", ali i dramskim serijama "All Creatures Great and Small" i "Shoestring".

Godine 1990. Kaye je doživio tešku nesreću kad se tijekom oluje dio reklamnog panoa zabio u vjetrobransko staklo njegova automobila. Kaye se nije sjećao nesreće, ali je poslije ispričao koliko je imao sreće što je ostao živ:

- Bio sam vrlo sretan što su me u bolnicu odveli tijekom "zlatnog sata" i to vrhunskom neurokirurgu koji me uspio sastaviti kako treba - rekao je Kaye kojem je tijekom boravka u bolnici njegov agent prikazivao epizode serije 'Allo 'Allo! kako bi mu se vratilo sjećanje. Scenarist serije Jeremy Lloyd kasnije je rekao kako smatra da je to bio jedan od ključnih razloga za njegov oporavak.

Tijekom oporavka u bolnici od operacije mozga Kaye je doživio i veliku neugodnost kad ga je novinar i fotograf Sunday Sporta, prerušen u medicinskog tehničara, intervjuirao i fotografirao, zbog čega je glumac 1991. tužio dotične novine. No, njegova je tužba odbijena, što se u ono vrijeme smatralo sramotnim te je istaknulo potrebu promjena zakona koji se tiču privatnosti.

Nakon nesreće Kaye je snimio još dvije sezone serije, o čemu je kasnije rekao kako su ga "scenaristi, producenti i ostatak moje obitelji nagovorili da ne zatvorim kafić", piše Guardian. Kad je 1992. emitirana zadnja epizoda serije, 'Allo 'Allo! je već bila globalna hit-serija koja se emitirala u 56 država svijeta, među njima i Francuskoj i Njemačkoj, čije je stanovnike ismijavala.

Seriji koja je ga je učinila planetarno popularnim Kaye se vratio 2007. godine u jednoj specijalnoj epizodi, kao i kazališnom šouu postavljenom u Australiji. U svakom slučaju, nije mogao pobjeći od uloge Renea, niti je od nje bježao:

- Iskreno, ne postoji nijedan drugi lik kojeg bih radije utjelovio - rekao je jednom prilikom.

Inače, prije nego je prvi put zaigrao lik popularnog vlasnika kafića, Kaye se zabrinuo zbog poruke koju mu je scenarist David Croft napisao na omotnici u kojoj se nalazio scenarij pilot epizode serije 'Allo 'Allo!.

- Pisalo je "u omotnici je scenarij pilot epizode za 'Allo 'Allo! u kojoj želim da budeš René". Isprva sam mislio da je riječ o komediji u kojoj trebam igrati ulogu ženskog imitatora i njezine tjeskobe iza pozornice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:50