18.-21.10.

27. JAZZ.HR/JESEN FESTIVAL Istraživanje zvukova 'sjeverne tišine' na Muzičkoj akademiji

 YouTube
 

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu jučer je najavljen program 27. Jazz.hr/jesen festivala u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja.

Program su najavili umjetnički ravnatelj festivala Davor Hrvoj i producentica programa Mirna Gott.

Festival će otvoriti Shake Stew, septet nekonvencionalnih austrijskih glazbenika, od reda zanimljivih improvizatora i osobnosti na novoj europskoj jazz sceni. Zajedno s vođom, basistom, skladateljem i aranžerom Lukasom Kranzelbinderom, sastav traga za novim zvukom i mogućnostima stvaranja glazbe izvan granica postojećih žanrova. Album “The Golden Fang”, koji će promovirati u Zagrebu, zasniva se na bogatom zvuku, širokom rasponu glazbenih zamisli i utjecajima koji uključuju razne vidove umjetnosti.

Poljski Tomasz Chyla Quintet, koji čine sjajni mladi poljski glazbenici redefinira mainstream jazz, ali i nerijetko nadilaze jazz idiom te istražuju i u svoje izvedbe uključuju elemente rocka i folka. Na koncertu u Zagrebu predstavit će skladbe s albuma “Eternal Entropy” koji je objavljen ove godine.

Ovogodišnje izdanje projekta Elvisa Stanića Jazz Ex Temporea bavi se istraživanjem zvukova “Sjeverne Tišine” - usporedbi hrvatske i norveške glazbene tradicije, izrečene jezikom jazza. Hrvatski i norveški glazbenici, iz dvije potpuno različite, no u nekim segmentima čak i vrlo slične glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je međusobno razmijeniti i stvoriti sasvim novu glazbu, nastalu na licu mjesta i na tragu najboljeg iz oba svijeta. Povezuje ih zajednički jezik jazza, kojim se svi tečno koriste mada ga govore s različitim naglascima.

Festival će svojim nastupom zaključiti trio Erica Reeda, klasični klavirski jazz trio mainstream jazza, čiji često vrlo romantični program obično čine autorske skladbe, ali i znani standardi. Tijekom karijere Reed je surađivao s uglednim jazzistima, među ostalima s Wyntonom Marsalisom, Clarkom Terryjem, Elvinom Jonesom, Joeom Hendersonom, Freddie Hubbardom, Ronom Carterom, Christianom McBrideom, Dianne Reeves i Cassandrom Wilson, a snimio je i tridesetak vlastitih albuma. Djeluje i kao skladatelj. Osim za vlastite sastave piše glazbu za igrane filmove, uključujući komediju “Life”, s Eddijem Murphyjem i Martinom Lawrenceom.

Uz koncerte će se na Muzičkoj akademiji održati i jazz radionice za studente i sve zainteresirane. Radionicu pod nazivom “Sounds of the Northen Silence” 20. listopada održat će norveški glazbenici Erlend Apneseth i Maren Selvaag koji nastupaju sa sastavom Jazz Ex-Tempore, a dana kasnije i pijanist Eric Reed. Te jazz radionice organizira Jazz.hr u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži, a ulaz je slobodan.

Festival će se održati u dvorani “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, od 18. do 21. listopada, a koncerti počinju u 19 i 30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:52