INDIE POST PUNK FEŠTA

BERNAYS PROPAGANDA SVOJOM ĆE POST-PUNK MJEŠAVINOM RASPLESAT MOČVARU Alternativci iz Makedonije u Zagrebu večeras predstavljaju novi zvuk i album

Zaplešite, zaplješčite, zapjevajte i slavite građanski neposluh, ljudska prava i slobode - Močvara i Bernays Propaganda pozivaju vas da 8. prosinca s početkom u 21 sat dođete na angažirani ples.

Makedonski post-punkeri Bernays Propaganda jedan su od najpopularnijih novih alternativnih bendova u Makedoniji. Izdali su četiri albuma za Moonlee Records - 'Happiness Machines', 'My Personal Holiday', 'Zabraneta Planeta', 'Politika', split 7" EP s Mike Watt & The Secondmen za Asian Man Records i odsvirali nekoliko dužih europskih turneja.

Tako su 2013. godine diljem Europe odsvirali preko 100 koncerata, a na proljeće 2014. godine šest su tjedana svirali po Americi.

Nakon promjena u postavi, bend se prošle godine reinkarnirao s novim zvukom, novim izazovima i novom vizijom.

Rezultat tog truda je četvrti album, "Politika" (Moonlee Records), koji koketira s elektronskim new wave-om, gitarama je oduzeto nešto oštrih rubova, a tempo pjesama po novom diktira ritam mašina. U novom materijalu čuju se utjecaji New Ordera i drugih new-wave zastupnika iz ranih 80ih, kao i njemačke indietronike u stilu The Notwist, koji su sličan zvučni preokret napravili s albumom 'Neon Golden'.

Kao predgrupa Bernays Propagandi nastupit će No No Instigator, grupa koju čine članovi nekih minulih zagrebačkih bendova.

Uz klasičnu postavu bas, gitara i bubanj sve više eksperimentiraju i s ritam mašinom. Njeguju lo-fi estetiku, minimalizam, ritmičnost i atmosferičnost. Zvuk im je mračan, utopljen u šume reverba i delayja.

Reklo bi se da sviraju post-punk na tragu ranih Sonic Youtha, Joy Divisiona, ranijeg The Curea ali i ex-yu dark scene s kraja 70-ih i početka 80-ih kao što su Paraf, Dobri Isak i La Strada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:29