68. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

FOTO: CARMINA BURANA OTVORILA GLAZBENI PROGRAM U DUBROVNIKU Šefica MMF-a Christine Lagarde u pratnji ministra Marića i guvernera HNB-a Vujčića

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde u pratnji guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, ministra financija Zdravka Marića i gradonačelnika Mate Frankovića na koncertnoj izvedbi Carmine Burane ispred crkve Sv. Vlaha na Stradunu
 Nikša Duper / HANZA MEDIA
 

DUBROVNIK - Izvedbom ''Carmine Burane'' Carla Orffa posvećenoj Vjekoslavu Šuteju, uspješnom ravnatelju glazbenog programa Igara i svjetski uglednom dirigentu, u povijesnoj jezgri Dubrovnika Zagrebačka filharmonija u utorak navečer otvorila je glazbeni program ovogodišnjih 68. Dubrovačkih ljetnih igara.

Maestro Šutej, prije petnaest je godina glazbeni program 53. Igara otvorio spektakularnom izvedbom upravo ''Carmine Burane'', djelom koje je postalo simbolom njegove neraskidive poveznice s Gradom.

Uz Zagrebačku filharmoniju kao najstariji i najugledniji hrvatski orkestar ovo djelo izveo je i Dubrovački simfonijski orkestar kao snažna potpora glazbenom programu Igara i kao orkestar koji je ''Carminu Buranu'' izveo 2002. pod dirigentskom palicom maestra Šuteja.

Zborske dionice izveo je ugledni Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, a sve to pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera, Šutejeva učenika, koji je danas stalni dirigent ''Cantus Ansambla'', zborovođa u Operi HNK u Zagrebu te asistent Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji.

Kao solisti na koncertu su nastupili Owen Willets, zatim austrijska koloraturna sopranistica Nicola Proksch te bariton Nikola Mijailović koji se diči brojnim priznanjima diljem svijeta, nastupima u najuglednijim opernim kućama poput Boljšoja, La Scale ili Teatra Colon, u kojima nastupa uz operne velikane kao što su Luciano Pavarotti, Jose Cura i drugi.

Velebna kantata "Carmina Burana" za sopran, tenor, bariton, zbor i orkestar njemačkog skladatelja Carla Orffa već je svojim prvim izvedbama osvojila publiku, a to se nije promijenilo ni do današnjih dana. Djelo donosi 24 uglazbljene pjesme iz srednjovjekovne zbirke pod istim imenom. Najpoznatija od njih, uvodna i ujedno završna ''O fortuna'', često je izvođena i samostalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:26