KONCERT U GORGONI

FOTO: DIRLJIVA VEČER S ARSENOM Kad je Gabi zapjevala 'Pamtim samo sretne dane', ustala je cijela dvorana

 Dinko Bažulić
Bio je to koncert koji se planirao još dok je Arsen bio među nama, a ovom prigodom predstavljena (djelomična) retrospektiva njegova opusa bila je obojena upravo rukopisom maestra Glojnarića

Jazz orkestar HRT-a, na svojemu je petom koncertu u ovoj sezoni u Muzeju suvremene umjetnosti, sinoć ugostio Gabi Novak, Leu Deklevu i Matiju Dedića. Nastupio je pod vodstvom svojega nekadašnjeg dugogodišnjeg šefa-dirigenta Silvija Glojnarića koji se ujedno pobrinuo za većinu aranžmana izabranog repertoara. A na programu je bio opus velikana hrvatske glazbene scene – skladatelja, pjevača, flautista, klavirista i pjesnika Arsena Dedića.

Bio je to koncert koji se planirao još dok je Arsen bio među nama; Večer s Arsenom trebao je biti njegov koncert uz stare znance i suradnike s kojima je u više navrata nastupao: Jazz orkestar HRT-a i maestra Silvija Glojnarića. Odlaskom Arsena Dedića u kolovozu prošle godine, ideja o koncertu ipak nije napuštena, štoviše dobila je novu dimenziju. Bogatstvo Arsenova opusa predstavili su stoga oni koji su mu bili najbliži i najbolje ga poznavali: Gabi Novak, Matija Dedić te Lea Dekleva čiji je velik dio karijere obilježilo prijateljstvo i suradnja s Arsenom.

„Silvek je odličan aranžer. Za mene je napravio nekoliko odličnih aranžmana“, izjavio je jednom prigodom Arsen, a ovom prigodom predstavljena (djelomična) retrospektiva njegova opusa bila je obojena upravo rukopisom maestra Glojnarića, ne samo vrsnog poznavatelja Arsenova opusa, već i Jazz orkestra HRT-a, s kojim ga veže dugogodišnja intenzivna suradnja.

Matija Dedić za klavirom (foto: Dinko Bažulić)

Matija Dedić priključio se Orkestru na poziciji za klavirom, izmjenjujući se u solističkim dionicama s članovima Orkestra, kreirajući posebno ozračje u nekoliko uvodnih instrumentala ( Glembajevi, Donator, Prosjaci i sinovi, Kod kuće je najbolje, te Laura koju je samostalno izveo).

Lea Dekleva i Matija Dedić (Dinko Bažulić)

Lea Dekleva koja je s Arsenom dijelila umjetničke stavove i brojne nastupe, za klavirom je otpjevala Tvoje tijelo – moja kuća, kao i vlastitu posvetu Arsenu, pjesmu Nemoguć život, da bi uz Jazz orkestar HRT-a otpjevala i Arsenovu Nisam ti dospio reći.

Matija Dedić, Gabi Novak i Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Silvija Glojnarića (foto: Dinko Bažulić)

Vrhunac večeri bio je nastup Gabi Novak, uz Matiju za klavirom i dakako Jazz orkestar HRT-a. Sve što znaš o meni, Ni ti, ni ja, Otok, Pusti me da spavam, On me voli na svoj način, U registraturi, Oko jedne hiže, Kuća za ptice.. nizali su se evergreeni, šansone i hitovi u nezamjenjivoj interpretaciji naše dive, sve do Pamtim samo sretne dane, čiju je izvedbu publika ispratila stojeći na nogama uz ovacije.

Lea Dekleva, Gabi Novak i Silvije Glojnarić (Dinko Bažulić)

Dirljiva večer Arsenove glazbe, vrsnih poznavatelja njegova opusa, njegovih najbližih, maestra Glojnarića i članova Jazz orkestra HRT-a, zasigurno će se dugo pamtiti, a već u srijedu, 17. veljače snimka koncerta moći će se čuti i na Trećem programu Hrvatskoga radija u 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:25