EKSTRAVAGANTAN NASTUP

FOTO: MASKIRANA GLAZBENA I MODNA IKONA ODUŠEVILA PULSKU ARENU Pogledajte kako je bilo na prvom koncertu kultne Grace Jones pred hrvatskom publikom

 Srećko Niketić / CROPIX
 

Šesti Dimensions festival, koji je posljednjih godina stekao reputaciju jednog od najutjecajnijih festivala elektroničke glazbe u svijetu, otvoren je u srijedu navečer u pulskoj Areni nastupom glazbene i modne ikone Grace Jones koja je po prvi put u svojoj karijeri nastupila pred hrvatskom publikom.

Grace Jones (69) u Pulu je doputovala s deveteročlanim bendom, a za njezin nastup pripremljena je najveća produkcija koju su organizatori do sada postavili, zbog čega je Arena zasjala u potpuno novom svjetlu.

Ikona koja je obilježila njujoršku umjetničku scenu sedamdesetih i osamdesetih svoj nastup započela je dinamično, a tisućama posjetitelja trebao je samo prvi takt i spuštanje zastora, koji je skrivao pozornicu prije samog početka koncerta, da se totalno prepuste zvucima svjetski poznate glazbene dive.

Odjevena u uski kombinezon s bijelo-crnim uzorcima, skrivala se iza zlatne maske ukrašenom perjem, koja je izgledala poput krune. Sve je to samo dio njezinih spektakala na pozornici, koji je čine prepoznatljivom i originalnom. Naime, njezini su nastupi poznati po izrazito bogatim izvedbama, praćenim koreografijama i ekstravagantnim modnim kombinacijama, poput ove koju je izabrala za svoj nastup u Areni, a live nastupom i izraženim glasom i nakon četiri desetljeća karijere, još privlači brojnu publiku.

Nevjerojatnoj atmosferi pridonijela je i posebna produkcija, zbog koje je pulski amfiteatar zasjao u punom sjaju, s posebnim osvjetljenjem te pozornicom na pozornici čija je dužina bila čak 10 metara, a koja je rađena isključivo za Grace i njezin nastup u Puli.

Cijela je pozornica bila napravljena od više etaža, na kojima se pjevačica pojavljivala tijekom cijelog koncerta.

Grace Jones, rođena Jamajčanka, veći dio svog životnog vijeka provodi u New Yorku. Ondje počinje svoje prve manekenske korake. Zbog svoje atletske građe i izraženih crta lica, najprije je privukla pozornost modnih kuća, a ubrzo se na Manhattanu prošetala modnom pistom.

Moda je prati tijekom cijelog njezina života. Započinje glazbenu karijeru, no i to nije dovoljno za talentiranu zvijezdu, pa kreće i u glumačke vode. Bila je to 1985. godina - Grace Jones dobiva ulogu u filmu serijala James Bonda 007 “Pogled na ubojstvo”.

Ljubavni život provokativne i svestrane umjetnice često je bio pod povećalom. Svjetski su je mediji često spajali s brojnim ljepotanima. Najpoznatiji Gracein partner bio je Dolph Lundgren, švedski glumac koji se proslavio ulogama u filmovima Rocky 4, gdje je glumio sa Sylvesterom Stalloneom. S njim je bila u vezi od 1983. do 1986. godine, a on je svoju glumačku karijeru započeo baš uz njezinu pomoć.

Ljubila je i danskog glumca Svena-Olea Thorsena, francuskog grafičkog dizajnera i fotografa Jean-Paula Goudea s kojim ima i sina, a osam godina provela je u braku s njezinim tjelohraniteljem Atilom Altaunbayem. Nakon brojnih ljubavnih afera, šuška se kako Grace ponovno ljubi i to mlađahnog srpskog glazbenika s londonskom adresom, Gorana Lazarevića Iličića, no par tu vijest nije potvrdio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:54