DUH STAROG ZAGREBA

FOTO: TUŽAN OPROŠTAJ OD LEGENDARNOG ZVONKA ŠPIŠIĆA Miljeniku zagrebačke publike počast je odana uz pjesmu i brojne uzvanike iz svijeta glazbe

Vesna Kusin, Milan Bandić, obitelja preminulog Zvonka Špišića; Josip Cvitanović, Tereza Kesovija i Zdenka Kovačiček
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

U zagrebačkom kazalištu Komedija u ponedjeljak je održana komemoracija za skladatelja Zvonka Špišića koji je preminuo prošlog tjedna u srijedu.

Hrvatsko društvo skladatelja na svojoj je Facebook stranici na dan Špišićeve smrti odalo počast autoru hitova ‘Trešnjevačka balada’, ‘Zagrebečke španciracije’, ‘Zagrebačko ljeto’, ‘Zakaj volim Zagreb’ i ‘Od Selske do vječnosti’.

'Zadužio je Društvo na mnoge načine, od autorskog rada do uspješnih angažmana u HDS-u. Od 1979. do 1980. bio je potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik, te od 1984. do 1988. godine tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Direktor Zagrebačkog festivala bio je 1980., 1981. i 1987. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja - ali najtrajnije od svega, iza njega ostaju njegove pjesme. Više informacija o ispraćaju g. Špišića objavit ćemo uskoro', napisali su.

Špišić je prvi po broju izvedenih pjesama i nagrada na festivalima u Zagrebu i Krapini, a donedavno treći po broju nagrada u Splitu. Bio je aktivan u Hrvatskom društvu skladatelja i nekoliko je godina radio kao direktor zagrebačkog festivala zabavne glazbe.

Premda je to manje poznato, bavio se i likovnom umjetnošću i priredio je 18 samostalnih i veliki broj skupnih izložbi. Izdao je tri knjige tekstova svojih pjesama, od kojih mnoge spadaju u antologiju hrvatske lirike. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Odličjem Hrvatskog pletera, te Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:37