IN MEMORIAM CHESTER BENNINGTON

IMAO JE GLAS IZ KOJEG SU KULJALI BIJES, LJUTNJA I RANJIVOST Tužna životna priča pjevača Linkin Parka: Od roditelja je skrivao najmračniju tajnu...

 REUTERS

Ako se ovako nastavi, ovu će godinu obilježiti samoubojstva rock-zvijezda.

Samo dva mjeseca nakon što je u povodu samoubojstva Chrisa Cornella (52) na Twitter profilu napisao “inspirirao si me na više načina nego što si mogao znati”, prema navodima policije Los Angelesa na svom se imanju u Palos Verdes Estatesu ubio i Chester Bennington (41), pjevač iznimno popularne nu-metal grupe Linkin Park. Cornellov glas za njega je bio “radost i patnja, bijes i oprost, ljubav i bol, sve u jednom”, zaključio je Bennington.

Bogati i slavni

Premda slavni, bogati i omiljeni, pa i u sretnim brakovima te u zavidnoj fizičkoj kondiciji, obojica su dugo imala problema s depresijom i zloporabom opijata. Bennington čak od jedanaeste godine, otkako su mu se rastali majka medicinska sestra i otac policijski detektiv specijaliziran za seksualno iskorištavanje djece. Chester, rođen 1976. u Phoenixu, i sam je do trinaeste bio žrtva seksualnog iskorištavanja jednog starijeg “prijatelja”, a što je zbog osjećaja srama i krivnje tajio roditeljima. Nekoliko je godina radio u Burger Kingu, pa u jednoj IT tvrtki, pjevao u postgrunge bendu Grey Daze, da bi nezadovoljan svime kasnih 90-ih otišao u Los Angeles i potom na audiciju za pjevača buduće grupe Linkin Park.

Zahvaljujući rašpavim glasnicama i još moćnijim urlicima kojima nije nedostajalo emotivnosti i empatije, bio je primljen da bi u jesen 2000., nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, Linkin Park napokon objavili “Hybrid Theory”, jedan od klasika među kritičarima ne baš omiljenog, ali među publikom nevjerojatno popularnog nu-metala. Tada je na toj sceni najistaknutiji sastav bio Limp Bizkit, a postoji i teorija da su Linkin Park dobili ime s kojim bi i u trgovinama bili što bliže prstima obožavatelja grupe Freda Dursta. Na koncu se opet pokazalo da u rock i pop-glazbi onaj koji slijedi nečiji trag može postići još veći uspjeh.

Zadnji album

Tako su Linkin Park prodali više od 70 milijuna primjeraka, od čega lavovski dio otpada na spomenuti prvijenac sa 27 milijuna primjeraka, što ga svrstava među najbolje prodavane debije i albume svih vremena, te na dva sljedeća izdanja, “Meteor” (2003.) i “Minutes To Midnight” (2007.). Bučan, masivan, ali i popičan spoj rapa, metala, grungea, elektronike i gothic-rocka bio je temelj za Benningtonov glas iz kojeg su kuljali bijes, ljutnja i čemer, ali i nježnost, nemoć i ranjivost.

Zbog toga mi je postao drag vokalist ma koliko nisam cijenio njegov bend, ustrojen i po uzoru na Jane’s Addiction, Pepperse i Nine Inch Nails čiji su frontmeni također živjeli na rubu, Stone Temple Pilotse i Depeche Mode. No s vremenom su Linkin Park zagubili i tu nit da bi njihov sedmi album “One More Light” ove godine predstavljao tek jalov pokušaj ulaska jednog rap-metal benda u teritorij EDM-a, odnosno elektronske plesne glazbe. Umjesto “još malo svjetla”, tako je vječna tama 20. srpnja zauvijek prekrila tetovaže i glas Chestera Benningtona iza kojeg su, osim njegova benda, ostali supruga Talinda Ann Bentley i šestero djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:22