IZ RIZNICE GENIJA

IZGUBLJENI ALBUM PREMINULE ZVIJEZDE Pojavio se nikada do sada objavljen album Davida Bowieja iz 1974. godine

 REUTERS
Album 'The Gouster' nikada do sada nije ugledao svjetlo dana, ali je nekoliko pjesama objavljeno na albumu 'Young American' 1975. godine

Prije svoje smrti David Bowie pripremio je niz snimaka koje je želio da budu objavljene posthumno u nadolazećim godinama. Danas se pojavilo jedno od tih izdanja, a radi se o novom box-set izdanju 'Who Can I Be Now? (1974-1976)' u kojem se nalazi do sada još neobjavljeni Bowiejev album 'The Gouster'. Sam naziv albumu Bowie je dao prema izrazu koji označava način odijevanja afro-američkih tinejdžera 60-ih godina u Chicagu, a u kontekstu albuma označava stav ponosa.

Taj je album snimljen 1974. godine, u razdoblju Bowiejeve karijere koju kritičari nazivaju "plastic soul" erom, kada je veliki glazbenik u svoj izričaj uklapao elemente funka, R&B-a i soul glazbe. Album započinje iznova snimljenom verzijom pjesme 'John, I’m Only Dancing', a uključuje i pjesme kao što su 'Young Americans', 'Somebody Up There Likes Me' i 'Can You Hear Me?'. Album 'The Gouster' nikada do sada nije ugledao svjetlo dana, ali je nekoliko pjesama objavljeno na albumu 'Young American' 1975. godine.

Poklonici glazbe Davida Bowieja sada po prvi put mogu poslušati 'The Gouster' u sklopu box-set izdanja 'Who Can I Be Now?'. Cijela kompilacija dostupna je u streamingu putem servisa Spotify, pri čemu The Gouster započinje s 50. pjesmom - 'John, I’m Only Dancing (Again)' - snimljenom u funk stilu koja zvuči kao da je izvedena uživo na tulumu u Harlemu ranih 70-ih.

Samu pjesmu Bowie je napisao i snimio 1972. godine, ali verzija za album je bila značajno dulja, te je Bowie nazivu pjesme dodao riječ 'Again' ('Ponovno').

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:14