VRHUNSKA SVIRKA

JAZZ IS BACK! Orkestar mladeži iz doslovno cijeloga svijeta zavladao je trgićem u Grožnjanu gdje je jazz davnih dana doveo Boško Petrović

 HGM
Dva i pol satna svirka pokazala je da ti naoko zbunjeni školarci i te kako dobro barataju svojim instrumentima, od samozatajnog novozelandskog basiste Hamisha Smitha, preko američke bariton saksofonistice Laureen Wood ili fnske trubačice Pilvi Kakkonen, do dueta crnog američkog bubnjara Kyona Wiiliamsa i portorikanskog perkusioniste Enriquea Serrana

Sjajnim koncertom Jeunnese Musicale Jazz World Orchestra u Grožnjanu je u četvrtak počeo osamnaesti po redu Jazz is Back! - BP festival na kojem će se do 28. srpnja održati petnaestak jazz koncerata uglavnom hrvatskih glazbenika, ali i stranih gostiju, dobrim dijelom predavača na Ljetnoj školi jazza koja se održava paralelno s festivalom.

Big bend Međunarodne glazbene mladeži koji je otvorio festival uistinu je jako dobar sastav, koliko god ga činili sasvim mladi, mahom golobradi ljudi. Naime, ovaj se orkestar sastavlja audicijom vrlo talentirane mladeži iz doslovno cijeloga svijeta, koja onda imaju priliku uz američkog trombonistu, iskusnog pedagoga, aranžera i dirigenta Luisa Boinillu proći izvanredno korisnu školu zajedničke svirke. Pri tome oni putuju Europom (tako su prije nekolika dana u Milanu nastupili s čuvenim kubanskim pijanistom Gonzalom Rubalcabom), a dan prije grožnjanskog otvaranja održali su zapaženi koncert i na zagrebačkom Bundeku.

Grožnjanski koncert ovog jazz orkestra mladih bio je vrhunski koncert kakvog se mnogi big bendovi ne bi zastidili. Ono što se možda ne zna jest da ovaj internacionalni orkestar vodi zapravo Hrvatska glazbena mladež, s tajnicom Dubravkom Dujmović Kušan i zato se, evo, završni koncert njihove turneje održava već tradicionalno upravo u Grožnjanu.

Dva i pol satna svirka pokazala je da ti naoko zbunjeni školarci i te kako dobro barataju svojim instrumentima, od samozatajnog novozelandskog basiste Hamisha Smitha, preko sitne, ali snažne američke bariton saksofonistice Laureen Wood ili pak dojmljivih solo točaka finske trubačice Pilvi Kakkonen ili našeg trubača Valdemara Kušana, do doista senzacionalnog dueta crnog američkog bubnjara Kyona Wiiliamsa i portorikanskog perkusioniste Enriquea Serrana.

Vrhunska svirka oživjela je tako čuveni grožnjanski Balvan siti, trgić na koje je jazz davnih dana doveo Boško Petrović da bi se tu, evo, kako se čini, trajno usidrio. Bile su to i standardne skladbe big bend repertoara, poput Kepperove "On Green Dolphin Street", ili Ellingtonove "Theme Asphalt", nekoliko sjajnih Bonillinih skladbi, ali i novih skladbi austrijskog pedagoga i saksofonista Karla Heinza Miklina, "Joltz Waltz" i "Palomar", koji je jučer zaista briljirao kao poseban gost - solist.

HGM

Večeras, u petak, grožnjanski se jazz festival nastavlja koncertom Jazz orkestra HRT-a s gostom, pjevačem Markom Toljom, s programom velike američke pjesmarice, a sutra, u subotu, 15. srpnja, pod nazivom Grožnjan All Stars, nastupaju predavači ovogodišnje grožnjanske jazz škole (sa čak pedesetak polaznika, iz cijeloga svijeta!), Louis Bonilla na trombonu, pjevačica Charenee Wade, John Riley na bubnjevima, Andy McKee na basu, Hektor Martignon na klaviru, Elvis Stanić na gitari i Jim Rotondi na trubi. Predavači su redom vrhunski glazbenici, tako da taj koncert, svi oni koji se nađu ovih dana u središnjoj Istri, ne bi trebali propustiti.

Što se tiče ostalih koncerata ovog Festivala koji je kao dio nasljeđa Grožnjanu ostavio njegov začetnik, Boško Petrović, njihov se raspored može naći na stranici http://www.jazzisbackbp.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:57