BARITON SVJETSKOG GLASA

JOHANNESPASSION Bachovo remek-djelo za vječnost u izvedbi Antiphonusa i operne zvijezde Krešimira Stražanca

 Patrick Vogel

U nedjelju 12. ožujka u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu ciklusa Trinitas vokalnog ansambla Antiphonus pod ravnanjem uvaženog dirigenta, a ujedno i njihova umjetničkog voditelja, Tomislava Fačinija, bit će izveden koncert Johannespassion, koji se svake godine s nestrpljenjem iščekuje te je postao svojevrsna glazbena atrakcija u ovo doba repertoarne godine.

U izvedbi Bachova remek-djela prožetog tonskim simbolizmom, koje izražava dvojaku ideju - poniženje Boga-Čovjeka u bolima i Isusovo uzvišenje u pobjedi nad smrću i paklom - izvrsnom će se Antiphonusu, uvijek na tragu jedinstvenih interpretacija i neočekivanog izbora programa, u ulozi Isusa pridružiti bariton svjetskog glasa Krešimir Stražanac, međunarodna operna zvijezda sa stalnom radnom adresom u operi u Zürichu.

„Johannespassion je još odvažnije, silnije, poetičnije nego Muka po Mateju: kako nabijeno, kako potpuno genijalno, i s kakvim umijećem, ushićeno je lovorike bacao Robert Schumann 2. travnja daleke 1849. na Bachovo djelo koje je ostavio za vječnost, a publiku će 12. ožujka jednako ushititi 12 pjevača, 12 instrumentalista, jedan evanđelist i jedan Isus. U napetom osluškivanju komornog muziciranja, svaki će od solista uz arije pjevati i tutti dionice, a svatko od glazbenika na baroknom instrumentariju disati sa svojim pjevačima u dramatičnim opisima Kristove Muke, najintimnijim poetičnim trenucima arija i najljepšim koralima luteranske tradicije. Jer Antiphonus je glazba i riječ“, nadahnuto je predstojeći koncert najavio maestro Fačini.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku čuti remek-djelo koje nam je ostavio J. S. Bach, glazbenog jezika bistrog poput potoka, ali dubokog poput mora. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda svaki dan od 11-14 i 19-20 sati, kao i sat vremena prije početka koncerta, a po povoljnijoj cijeni na Entrio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:35