POSLASTICA ZA OBOŽAVATELJE 'ZVJEZDANIH STAZA'

Klingonska opera o svemiru stiže krajem veljače u Rijeku

Rijeka će 25. veljače biti domaćin kulturnog događaja bez presedana, izvedbe prve klingonske opere na svijetu koju je priredio nizozemski teatar Zeebelt iz Haaga. Nizozemska je trupa u potpunosti na klingonskom jeziku napravila operu pod nazivom “U”.

Fanatični sljedbenici

Klingonci su, inače, izmišljeni ratnički narod iz popularne SF serije “Zvjezdane staze” koja u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, ima svoje fanatične sljedbenike, takozvane trekije. Za potrebe jednog od Star Trek filmova, američki lingvist Marc Okrand kreirao je klingonski jezik s vlastitom gramatikom i pismom. Danas u svijetu ima oko 5 milijuna govornika ovog umjetnog jezika, a trend je i prevođenje poznatih književnih djela na klingonski, pa tako i Biblije, u čijem je prevođenju pomagao i jedan Hrvat.

Okrand je sudjelovao i u stvaranju ove opere, a uz njega, koautor libreta je Kees Ligtelijn, dok je glazbu skladao Eef Van Breen, a režije se uhvatio Floris Schönfeld. Priča se temelji na legendi o Nezaboravnom Kahlessu, mesijanskoj figuri iz fikcionalne klingonske povijesti.

Muzej računala

“U”, što označava Univerzum, odnosno Svemir, u svijetu je već doživjela odličan prijem među poklonicima “Zvjezdanih staza”. Operu u Hrvatsku dovodi muzej starih računala i informatičke tehnologije Peek & Poke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:51