GRANT HART U MOČVARI

Nove pjesme bivšeg bubnjara legendarnog benda Hüsker Dü

Uspjeh Nirvane ne bi bio moguć bez onoga što su na rubu hardcore punka ostvarili Hüsker Dü

Mlađi se toga ni ne sjećaju, ali u osamdesetima američki underground rock bio je nevjerojatan prostor slobode, uzbudljivih i avangardnih bendova koji su pomicali granice rocka do neslućenih granica.

Za sve ono što će se tijekom 90-ih dogoditi u alter-rocku, a potom i u onome što posljednjih petnaestak godina zovemo indie-rock teško je naći važnije bendove iz 80-ih godina od Sonic Youth iz New Yorka, R.E.M. iz Athensa i Hüsker Dü iz Saint Paula koji su svojim inovacijama srušili mnoge barijere i produžili život tada ponovo opasno zakrečenoj rock glazbi. U konačnici uspjeh Nirvane ne bi bio moguć bez onoga što su na rubu hardcore punka ostvarili Hüsker Dü kao “neka tajna veza” između Beatlesa, Sex Pistolsa i onoga što će kasnije ostvariti Foo Fighters čiji je lider Dave Grohl na posljednjem albumu ugostio gitarista Boba Moulda koji već više od četvrt stoljeća ne svira sa svojim nekadašnjim bubnjarem Grantom Hartom i basistom Gregom Nortonom.

Eksplozivni trio

Spomenuti su činili jedan od najeksplozivnijih trija u povijesti rocka, Hüsker Dü, čiji se dvostruki album “Zen Arcade” mora nalaziti na popisu najboljih takovih ostvarenja svih vremena baš kao što je “New Day Rising” jedan od najboljih punk i rock albuma svih vremena. Grant Hart, čast Bogu, nikada u solističkoj karijeri nije više imao ni jedno tako važno ostvarenje, a posrnuo je i u ovisnički bezdan iz kojeg se jedva iščupao. U zagrebačkoj Močvari, 23. listopada, ali i na cjeloj europskoj turneji pratit će ga zagrebački sastav ESC Life koji čine bivši članovi Stillnessa, Man Zero, Heme-ndexa i Umora, opijeni “ljubavlju prema glasnim gitarama, pop melodijama i starim punk pločama”.

Sjećanje na punk

Ako ništa drugo, uz Granta Harta i ESC Life u Močvari nas u četvrtak očekuje podsjećanje na uzbudljive pionirske dane američkog, ali i ovdašnjeg hardcore punka i underground rocka, uz nešto novih pjesama nekadašnjeg bubnjara legendarnih Hüsker Dü.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:22