KONCERT U LISINSKOM

NOVI POGORELIĆ Izvanredni mladi pijanist Aljoša Jurinić otvara novu sezonu Zagrebačke filharmonije

Aljoša Jurinić
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA
Zagrebačka filharmonija svoju novu koncertnu sezonu otvara pod ravnanjem svog novog šefa dirigenta te solističkim nastupom pijanističke zvijezde Aljoše Jurinića

ZAGREB - Mladi pijanist Aljoša Jurinić do 27. godine osvojio je većinu vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj te bio laureat najprestižnijih pijanističkih natjecanja u svijetu. Finalist pijanističkog natjecanja Frederic Chopin u Varšavi, na kojem je 1980. započela karijera velikog Ive Pogorelića, laureat prestižnog natjecanja kraljice Elizabete u Bruxellesu, Mladi glazbenik 2012. godine Zagrebačke filharmonije, samo su neki od njegovih najvećih uspjeha.

Virtuoznost, briljantnost, nadahnutost, strastvenost sofisticiranost, istančana senzibilnost... samo su neki od epiteta koje se „lijepe“ uz njegove izvedbe, a isto je i s publikom koja s velikim zanimanjem dolazi na njegove koncerte. Nije slučajno da njegov glazbeni put i talentiranost uspoređuju sa onim Ive Pogorelića, kao i činjenica da je Hrvatska u ovom izvanrednom pijanistu dobila predstavnika glazbene izvrsnosti najviše umjetničke razine.

U kombinaciji s orkestrom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem svog novog karizmatičnog šefa dirigenta Davida Danzmayra, može se očekivati koncertna večer posebnog intenziteta zvuka i interpretacije visokog dosega.

Zagrebačka filharmonija sezonu će otvoriti izvedbom djela hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula Hommage a Sorkočević, a nastaviti izvedbama Straussovog Don Juana, Prokofjeveva 1. koncerta za klavir i orkestar (u interpretaciji Aljoše Jurinića) te 5. simfonijom Čajkovskoga.

Spektakularnim koncertom otvaranja u petak, 23. rujna s početkom u 19:30 sati Zagrebačka filharmonija nagovijestit će bogatu koncertnu sezonu. Njezini redoviti ciklusi - Crveni i Plavi, nude omiljena tradicionalna djela orkestralnog repertoara, dok će se kroz novi OFF ciklus predstaviti Zagrebačka filharmonija kakvu možda još niste upoznali – koncert s Matijom Dedićem i Gabi Novak u sjećanje na Arsena Dedića, večer posvećena glazbi tanga i fada, koncert s „kraljem violinista“ Robijem Lakatošem, glazba iz Disneyevih filmova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:03