'VELIKI PRAZNIK'

POZNATI GLAZBENICI ZA JUTARNJI O DYLANU 'Danas smo mi kantautori prepoznati kao pisci koji možemo osvojiti čak i Nobelovu nagradu'

 HANZA MEDIA

Povodom današnje objave Švedske akademije u Stockholmu, koja je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost odlučila dodijeliti legendarnom kantautoru i rock-glazbeniku Bobu Dylanu, svoje je prve dojmove za Jutarnji.hr podijelilo troje eminentnih glazbenika različitih generacija i izričaja - Zoran Predin, Mirela Priselac Remi i Jura Stublić.

Zoran Predin: Od danas nadalje naše pjesme mogu biti smatrane kao ozbiljna literatura

Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Danas je veliki praznik, veliki dan za sve kantautore svijeta, danas smo mi kantautori prepoznati kao pisci koji možemo osvojiti čak i Nobelovu nagradu. Dosad je ponekad izgledalo kao da smo samo trubaduri koji zabavljaju ljude, a od danas nadalje naše pjesme mogu biti smatrane kao ozbiljna literatura. Jedna od prvih pjesama koju sam naučio svirati na gitari je 'Blowin the Wind', a zatim 'Mr. Tambourine Man', 'Masters of War' itd.

Mislim da je osvježavajuće da taj ostarjeli sistem komisija za Nobelovu nagradu napokon napravio hrabri potez. Čestitam i svim kolegama kantautorima svijeta.

Remi: To je sjajna stvar za nas muzičare u Hrvatskoj i svijetu

Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Da je jedan muzičar s mainstream rock folk scene dobio Nobelovu nagradu za književnost, to je sjajna stvar za nas muzičare u Hrvatskoj i svijetu. Muzičare nekako uvijek stavljaju u kategoriju umjetnika drugog reda i pogotovo ako se njihova muzika kategorizira kao mainstream. Ovo je velika stvar, velika pobjeda za glazbenike pogotovo jer je nagrada za književnost. Njegovi tekstovi imaju tu vrijednost, gotovo daktilografski su prikazivali stanje u Americi i svijetu, pogotovo 70-ih kad je bio lučonoša poruka mira i u sukobu sa zagovornicima rata, njegova poezija je tu apsolutno društveno angažirana što ga automatski izuzima od ostalih, a tu imamo i humanističku dimenziju.

Jura Stublić: Možda je on najpresudniji što sam se počeo baviti glazbom

Vlado Kos / HANZA MEDIA

Sretan sam zbog te nagrade, ali on je i bez toga meni bio veliki umjetnik i heroj i uzor. Drago mi je da je dobio jer su njegovi tekstovi utjecali na mene i možda je on najpresudniji što sam se počeo baviti glazbom jer se također izražavam kroz tekstove. Stihovi su mi jako važni, pogotovo ako se radi o angažiranoj pjesmi. Mislim da je Dylan nastojao učiniti svijet boljim i drago mi je da su to konačno prepoznali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:59