5. FESTIVAL HRVATSKE GLAZBE

Reprezentacija najboljih hrvatskih glazbenika u Beču

 Milivoj Keber/Cropix
Tijekom studenog u Beču će se održati 11 koncerata, a vrhunac je nastup Zagrebačke filharmonije

ZAGREB - Bilanca Festivala hrvatske glazbe u Beču je sljedeća: 5 godina postojanja, 60 koncerata, 600 predstavljenih umjetnika. Te su brojke predstavljene u Hrvatskom društvu skladatelja uoči petog Festivala, koji će se u Beču održavati od 5. studenoga do 1. prosinca.

Çeku u Koncertnoj kući

Ove godine manifestacija obuhvaća 11 koncerata klasične i jazz glazbe, a vrhunac je nastup Zagrebačke filharmonije i pijanistice Martine Filjak u Zlatnoj dvorani Musikvereina u nedjelju pod ravnanjem mladog dirigenta Ivana Repušića.

Vrijedi napomenuti i nastup gitarista Petrita Çekua, koji će u petak svirati u Schubertovoj dvorani bečke Koncertne kuće.

Financiraju Austrijanci

Za vrhunski ugođaj na Festivalu pobrinut će se i Zagrebački gitaristički kvartet, Matija Dedić Trio, klapa Kastav, Kristijan Beluhan i drugi, a posebna večer posvećena je Dori Pejačević kojoj će u čast muzicirati Ivana Kladarin, Danijel Detoni i Luka Šulić.

- Cilj nam je integrirati hrvatsku glazbu u glazbenu kulturu Beča i osigurati trajnu prisutnost hrvatskih glazbenika u austrijskoj metropoli - istaknuo je Davor Merkaš iz Koncertne direkcije Zagreb.

Gostovanje hrvatskih glazbenika u Beču uglavnom financiraju sami Austrijanci. Oni, naime, za ovu manifestaciju izdvajaju oko 35.000 eura, što je dvostruko više i od Ministarstva kulture i Grada Zagreba zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:36