LIVE ALBUM

ROCK KRITIČAR JUTARNJEG O ZAPISU POSLJEDNJEG KONCERTA EKV 'Par godina za nas' zvuči proročanski

Povratak ovoj snimci otkriva i koliko je u ranim devedestima EKV već bio umoran i iscrpljen

Dvije godine nakon početka rata i godinu prije smrti Milana Mladenovića, EKV je održala posljednji veliki koncert, i to u beogradskom Sava Centru, 12. studenog 1993. Taj koncert, a sada live album “Iznad grada”, realizirala je postava u kom je Bojana Pećara zamijenio Dragiša Uskoković, dok je za bubnjevima nakon Vidovića, Firčija i Žike sjedio Marko Milivojević.

“Par godina za nas” zvuči proročanski, kako to već biva u glazbenika koji (ne)svjesno pišu i pjevaju o onome što će (im) se tek dogoditi. No, povratak ovoj snimci otkriva i koliko je u ranim devedestima EKV već bio umoran i iscrpljen, da ne kažem istrošen bend jer neke njihove pjesme ostat će živjeti i desetljećima nakon odlaska njihovih tvoraca. Povremeno se čini da je EKV u Sava Centru pokušala učiniti nemoguće ili spojiti teško spojivo.

Tako se utjecaji Simple Mindsa križaju s obradom “Istina mašina” Timea, a sazvučje post-punka, art-rocka i novog vala nalazi se u estetskom, da ne velim ideološkom sukobu sa 70’s hard rock solažama i simfo-rock pasažima, odnosno arhaičnijom i retrogradnijom stilistikom za koju se već i ranije osjećalo da ju je pregazilo vrijeme. Uz zamjetan nedostatak energije, barem na snimci koja je ostala kao dokument vremena, to je i osnovna zamjerka ovom dvostrukom live albumu koji nije dojmljiv poput manje opsežnog, no energičnijeg i ujednačenijeg live izdanja iz 1986.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:06