ZVIJEZDA U LISINSKOM

SONYA YONCHEVA PODIJELIT ĆE POZORNICU SA ZAGREBAČKOM FILHARMONIJOM Miljenica svjetskih glazbenih kritičara nastupa u Zagrebu sljedećeg tjedna

Sonya Yoncheva u pariškom kazalištu Opera Comique
 Profimedia

U sklopu programa Lisinski Arioso slavna bugarska sopranistica Sonya Yoncheva nastupit će u utorak, 31. listopada, u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski, gdje će pozornicu podijeliti sa Zagrebačkom filharmonijom i dirigentom Domingom Hindoyanom.

Yoncheva je miljenica cijenjenih glazbenih kritičara, poput onih New York Timesa, koji su rekli da se u “posljednjih nekoliko godina podigla u zvjezdane visine opernog svijeta”. Nastupala je na najpoznatijim pozornicama diljem svijeta, među kojima su Metropolitan Opera, Royal Opera House i Opéra de Paris, a tumačila je brojne kultne uloge, poput Mimi u Puccinijevoj “La Boheme”, Vitelije i Grofice Almavive u Mozartovim operama “La Clemenza di Tito” i “Le nozze di Figaro” te Gilde, Desdemone i Elizabete Valonske u Verdijevim operama “Rigoletto” i “Otello”.

Trenutno se nalazi u Parizu, gdje igra Elizabetu u Verdijevoj operi “Don Carlos”, skupa s mezzosopranisticom Elinom Garančom, tenorom Jonasom Kaufmannom i baritonom Ludovicom Tezierom. Osim što nastupa pred publikom, Yoncheva je aktivna i kada je riječ o snimanju albuma. Surađuje sa Sonny Classicalom, za koji je objavila album “Händel” te s Deutsche Grammophonom, a uskoro izlazi i njezin najnoviji album posvećen Verdiju, na kojem će gostovati njezin brat Marin Yonchev, također uspješni glazbenik, tenor, koji je poznatiji po izvedbama rock hitova nego po klasičnoj glazbi. Sonya je s njim i započela svoju karijeru sudjelujući u televizijskom natjecanju za mlade pjevačke talente.

Dirigent Domingo Hindoyan, koji je venecuelansko-švicarskog porijekla, također je vrlo cijenjen u svijetu klasike. Glazbom se najprije počeo baviti kao violinist, a kasnije se preusmjerio na dirigiranje, otišavši na studij u Ženevu. Radio je s brojnim vrhunskim orkestrima, od kojih valja istaknuti Londonsku filharmoniju i tamošnji Filharmonijski orkestar. Hindoyan i Yoncheva su u braku, žive u Ženevi i zajedno imaju trogodišnjeg sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:26