ABECEDARIJ FESTIVALA

Sve što trebate doznati prije nego se zaputite na Terraneo

A ALTAIR, KORNJAČA - Terraneo je festival s vjerojatno najsimpatičnijom maskotom, onom glavate želve, od milja prozvane Terry. Ove godine Terry je dobio društvo - ozlijeđena kornjača Altair pronađena je u uvali pored Šibenika, festival ju je “posvojio”, a njen uspješan oporavak u pulskom Aquariumu, u Centru za oporavak morskih kornjača, financiran je novcem prikupljenim prodajom prošlogodišnjih festivalskih vodiča.

B BONOVI - Valuta plaćanja su festivalski žetoni, novac za njih možete zamijeniti na mjestima s oznakom “token exchange”.

C CALVI, ANNA - Britanska kantautorica, koju nazivaju i nasljednicom PJ Harvey, kao inspiraciju za svoju glazbu navodi filmove Davida Lyncha, Gusa Van Santa i Wonga Kar Waia, gostovala je na turnejama Grindermana i Interpola, a veliki fan njene glazbe je i slavni dizajner Karl Lagerfeld.

D DJEČACI - Hip-hop trojka iz Splita koju čine Vojko Vrućina, Zondi i Ivo Sivo rasprodaje klubove diljem Hrvatske, za što je ponajviše zaslužan njihov odličan prošlogodišnji album “Istina”. Osim Dječaka domaće boje branit će i Elemental, Erotic Biljan And His Heretics, Kimiko, Vlasta Popić, Embassy 516 i drugi.

E EKOLOGIJA - Važan aspekt festivala je i onaj ekološki, a uz najavljene radionice i predavanja, festivalski su aktivisti od smeća čistili i novootvorenu gradsku plažu Banj. Bravo!

F FUTURE OF THE LEFT - Čak i da ne znate ništa o njima, bend koji svoj najnoviji singl nazove “Sheena Is A T-Shirt Salesman” zaslužuje da ga se uvrsti u abecedu. A definitivno ćete ih zavoljeti ako vam kažemo da dolaze iz Walesa i da su ga osnovali bivši članovi benda Mclusky, što je sasvim dovoljna referenca da ovaj bend nikako ne propustite.

G GASTRONOMIJA - Ponuda jela i pića na festivalu je zaista raznolika - od morskih plodova, preko roštilja, do vegetarijanske kuhinje, a uz standardnu ponudu alkoholnih i bezalkoholnih pića, vaše omiljeno odredište zasigurno će biti i Rakija bar. Na nekoliko mjesta postavljene su slavine s pitkom vodom.

H THE HORRORS - Drugi album ovih neobičnih Britanaca, “Primary Colours”, NME je proglasio albumom godine, a često nastupaju maskirani crnom šminkom, kojom ponekad oboje i pokojeg gledatelja.

I IZLETI - Ako je išta komparativna prednost Terranea u odnosu na ostale festivale, onda je to njegova lokacija na samoj obali mora. Iskoristite dan i vrijeme provedite na kupanju u uvalama Jadrija i Martinska ili obližnjoj Brodarici ili se pak uputite na jednodnevni izlet na otoke Zlarin i Krapanj, u Nacionalni park Krka ili u Skradinski buk.

J THE JON SPENCER BLUES EXPLOSION - Jona Spencera i njegov garage rock bend ne treba posebno predstavljati, nakon nekoliko godina stanke ponovo su se okupili, a prije godinu dana imali smo priliku u Tvornici svjedočiti eksploziji njihove buke. Čepići za uši obavezni!

K KAMP - Kamp prima ukupno 4000 posjetitelja, a uključuje upotrebu sanitarnog čvora i tuševa, info pult, ugostiteljske objekte, chill out zonu u prirodnoj kamenoj špilji te mogućnost punjenja mobitela. Cijena kamp ulaznice je 200 kuna, a otvoren je do subote, 11. kolovoza u 16 sati.

L LOKACIJA - festivalska lokacija nalazi se na području kompleksa bivše vojarne Bribirski knezovi, Velimira Škorpika 8, na otprilike pola puta između centra grada i hotelskog naselja Solaris. Tijekom trajanja festivala između autobusnog kolodvora i festivalske lokacije svakih 15 minuta voze posebni autobusi

M MALKMUS, STEPHEN - Mladoliki osnivač Pavementa, jednog od ponajboljih indie-rock bendova svih vremena, na oduševeljenje svojih brojnih obožavateljica, na Terraneo stiže sa svojim pratećim bendom The Jicks. Malkmusa osobno nazvao je Beck, i ponudio producentske usluge za novi album “Mirror Traffic”.

N THE NOTWIST - Festivalom ove godine dominiraju Britanci, ali nas posebno raduje jedan od ponajboljih njemačkih bendova, stari znanci domaće koncertne publike, koji su u Zagrebu nastupili već dva puta. Braća Aacher ne moraju brinuti za publiku.

O ORGANIZATORI - Iako uvijek izdvajamo Matu Škugora, rođenog Šibenčanina koji je pokrenuo ovaj festival, nepravedno bi bilo ne spomenuti i ostale uključene u organizaciju, kao i mnoštvo volontera bez kojih nijedan festival ne bi opstao.

P PUTOVNICA - Ovogodišnji novitet je Terraneo putovnica za najvjernije terraneovce. Prijavnicu možete ispuniti online ili na festivalskom info pultu, a s njom tijekom cijele godine ostvarujete niz pogodnosti. Samo za najbrže, jer je broj putovnica, originalnog suvenira koji vam za uspomenu ostaje i nakon isteka valjanosti, ograničen!

R THE ROOTS - Američki hip-hop bend u Šibenik stiže nakon deset studijskih albuma i četvrt stoljeća karijere. Hvaljeni su zbog korištenja pravih instrumenata kao što su bubnjevi, gitare i bas gitare, a ako je vjerovati časopisu Rolling Stone, oni su jedan od 20 najboljih bendova za nastupe uživo.

S STAGEVI - Terra i Aqua nazivi su pozornica na kojima će se odvijati glavni festivalski program, dok će Aero zona - koja se sastoji od glavne pozornice Aero, hangara Red Bull Music Academy, Muzika.HangaRa i Bonbon kupole, ugostiti više od 30 DJ-a i elektronskih live bendova, dok se akustične svirke održavaju na Akustika stageu.

Š ŠIBENIK - Grad domaćin Terraneo festivala nudi brojne kulturne sadržaje, a svakako razgledajte katedralu Svetog Jakova i gradsku knjižnicu, inače djelo velikog arhitekta Ivana Vitića. U šetnji gradom možda naletite i na najzgodniju hrvatsku olimpijku, šibensku košarkašicu Antoniju Mišuru - izazovite je na hakl!

T THE TING TINGS - “Ako niste čuli njihov hit, a imate manje od 40 godina, to znači da živite negdje gdje nema ni struje ni pristupa internetu”, napisao je glazbeni kritičar Jutarnjeg Aleksandar Dragaš, a hit koji spominje je, naravno, “That’s Not My Name”. Slažemo se s njim i jedva čekamo vidjeti otkačenu Katie White i Julesa De Martina.

U ULAZNICE - Festivalske ulaznice možete još uvijek nabaviti po cijeni od 490 kuna, dok za dnevne valja izdvojiti 250 kuna, osim za posljednji dan, petak, na koji možete ući za 50 kuna. Kupuju se u zagrebačkom Dirty Old Shopu, Purgeraju, knjižari Rockmark, Dallas Music Shopu i Šešula Baru u Šibeniku, te na svim prodajnim mjestima Eventima.

V THE VACCINES - Još jedan mladi britanski bend koji svoje utjecaje crpi iz različitih žanrova, a jako nas veseli da su ih ovo ljeto sa sobom na turneju poveli i The Stone Roses.

Z ZABAVA - Zabave na festivalu neće nedostajati, koncerti i DJ setovi traju do duboko u noć, a alternativa je odlazak u grad i uživanje u ljetnom odmoru u nekom od kafića.

X THE xx - Muško-ženski kvartet iz Londona svoju glazbu temelji na naslijeđu Joy Divisiona i Pixiesa, a njihov istoimeni debi, koji im je priskrbio i nagradu Mercury, završio je na visokom drugom mjestu popisa najboljih albuma Jutarnjeg lista za 2009. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:09