OVAJ MORNAR SANJA JAZZ I PROGRESIVU

U MOČVARU STIŽE IKONA NEZAVISNOG ROCKA MIKE WATT Ako želite pričati s njim, dođite u 20:30, na 'ćakulu prije koncerta'

U srijedu u zagrebačkoj Močvari gostuje Mike Watt, jedna od najvećih ikona američkog nezavisnog rocka osamdesetih.

Svirajući s Minutemen, a kasnije i s fIREHOSE, Watt je tada novom i nezavisnom punk rocku otvorio put u mainstream i tako neposredno omogućio indie rock revoluciju u devedesetima koja traje i danas.

Prije dvije godine imali smo zadovoljstvo po prvi put ugostiti Mike Watta u Močvari. Na turneji sa svojim The Missingmen, Watt je na jednom od najboljih koncerata te sezone promovirao tada posljednji solo album "Hyphenated-man", ploču posvećenu Hieronymusu Boschu, a glazbeno na tragu ranih Minutemena.

Ovaj put, Watt nam dolazi u drugoj postavi, promovirajući svoj novi bend/projekt Il Sogno del Marinaio s kojim je objavio već dva albuma - "La Busta Gialla" iz 2013. i "Canto Secondo" iz 2014. godine.

Il Sogno del Marinaio (u prijevodu s talijanskog mornarev san) Watt je osnovao 2009. godine, a društvo mu prave gitarist Stefano Pilia i bubnjar Andrea Belfi, oba talijani. Bend se svojim manje punk, a više prog rock i jazz pristupom kreće po tragu kasnijih fIREHOSE radova, kao i Wattovog, možda i najboljeg solo albuma, "Contemplating the Engine Room" (koga je 1997. godine snimio s genijalnim gitaristom Nelsom Clineom).

Ipak, Il Sogno del Marinaio su stilski dovoljno različiti da dobivaju usporedbe kako s Black Flag, tako i s King Crimson, pa čak i sa Slint, Tortoise i Gastr del Sol. Bend će na svojoj zagrebačkoj premijeri još jednom pokazati neuništivost Watta i njegovog duga, jednako kao i njegovu nepresušnu opsjednutost sviranjem i stvaranjem.

Kao uvod u nastup Mike Watta, u Močvari će nastupiti punk rock bend SAVAK iz New Yorka.

Osnovani u Brooklynu 2015. godine, SAVAK su direktni nastavak garage punk benda Obits koji je nakon tri albuma za Sub Pop odlučio staviti ključ u bravu. Kombinacijom 60's psihodelije, pub rocka i ranog US hardcore zvuka spajaju nevidljivu liniju između bendova poput Buzzcocks, Ventures, Television, Funkadelic, MDC i The 101ers.

Bend čine veterani američke indie scene - gitaristi Sohrab Habibion (Obits, Edsel) i Michael Jaworski (The Cops), basist James Canty (Ted Leo and the Pharmacists, The Make-Up, The Nation Of Ulysses) te bubnjar Matt Schulz (Enon, Holy Fuck). Kako će Matt tijekom listopada biti na turneji s Holy Fuck, kao bubnjar sa SAVAK u Zagreb dolazi naš stari znanac - Alexis Fleisig (Girls Against Boys, Soulside, Obits).

Prije glazbe, malo ćakule

Mike Watt, basist Minutemena, The Stoogesa i brojnih drugih bendova i projekata, jedan je od najzanimljivijih i najpričljivijih rokenrol aktera danas.

Njegovo gostovanje u Močvari savršena je prilika da pokrenemo novi program koji nije glazbeni, ali se bazira na glazbi - razgovor s gostujućim glazbenicima.

Neformalne razgovore sa živopisnim likovima scene održavat ćemo u šank prostoriji kluba, u periodu prije početka koncerta, a sadržaj večeri vašim pitanjima uređujete i vodite isključivo vi i vaš i naš gost.

Dođite u klub malo ranije od uobičajenog termina za početak koncerta, točnije u 20:30, i uz piće s Mikeom i uz pomoć Aleksandra Dragaša, koji će moderirati razgovor, popričajte o svemu što vas zanima vezano za njega i njegov rad.

Zašto uskoro objavljuje zajednički singl s beogradskom Disciplin a Kitschme i koliko voli Koju, zašto se pjesma The Stoogesa na kraju nazvala Down on the Street, a ne Down on the Beach, što zna o hrvatskim otocima, a posebice Visu s čijim iseljenicima živi cijeli život u svom San Pedru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:33