DIVA IZ DETROITA

UMRLA GERI ALLEN Američka jazz pijanistica koja nas je oduševila u Lisinskom podlegla opakoj bolesti

 Profimedia, AKG

Utjecajna američka pijanistica i skladateljica Geri Allen umrla je od raka u utorak u bolnici u Philadelphiji s 60 godina.

U svojem glazbenom pristupu bila je posvećena održavanju kontakta između jazza i brojnih srodnih umjetničkih formi afro-američke tradicije.

Ovjenčana počasnim doktoratom na Berklee College of Music u Bostonu, predavala je improvizaciju na Sveučilištu Michigan, te je bila ravnateljica Programa jazz studija na Sveučilištu u Pittsburghu.

Allen je 2014. godine zaključila ciklus Jazz.hr sezone svojim solo recitalom u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje je zagrebačkoj publici predstavila svoj posljednji samostalni album, 'Grand River Crossings'. Tim je albumom odala počast svom rodnom gradu Detroitu, koji umire zajedno sa svojom automobilskom industrijom.

U svojoj 35-godišnjoj karijeri snimila je niz albuma i surađivala s mnogim značajnim jazz glazbenicima kao što su Paul Motian, Charlie Haden, Jack DeJohnette, Esparanza Spalding, Dave Holland, Charles Lloyd, Steve Coleman i Ornette Coleman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:54