'THE KNIGHTINGALE CABARET'

VIDEO: SEKSTET ZVJEZDANA RUŽIĆA Mladi riječki glazbenik na svom albumu nominiranom za Porin stavlja linđo i morešku bok uz bok s američkim jazzom

 YouTube
"Pokušavam prikazati temperamente ljudi, na način da razvijanjem jednostavnih, tradicionalnih melodija, dočaravam raznolikost našeg podneblja, kao na primjer linđa ili moreške", kaže Zvjezdan

S upravo pristiglom nominacijom glazbene nagrade Porin za najbolji album jazz glazbe 2015., album “The Knightingale Cabaret” mladog riječkog pijaniste, aranžera i skladatelja Zvjezdana Ružića predstavlja inspirativan rezultat dugogodišnjeg stvaranja glazbe za kazalište.

Zvjezdan već dugo svira s eminentnim jazz glazbenicima, član je sastava Jazziana Croatica Borne Šercara (sastava što je dobio više Porina), ali i recimo član kvarteta Darka Jurkovića s kojim je snimio album “Meeting Point” (uz Gorana Končara), a ovo je njegov prvi samostalni album.

Album “The Knightingale Cabaret” je promoviran prošlog listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku kad je svirao nešto drugačiji sekstet od onog na albumu (truba - Tomaž Gajšt, sopran saksofon - Vojkan Jocić, tenor saksofon - Lenart Krečič, kontrabas - Miha Koren, bubnjevi - Adriano Bernobić, klavir - Zvjezdan Ružić) i tom je prilikom nastala snimka koja će se emitirati u emisiji Vrijeme je za jazz u nedjelju u 18,45 sati na trećem programu HRT-a.

U najavi koncerta Zvjezdan je rekao da ova njegova glazba donosi atmosferu osobne životne pozornice kroz ravnopravne elemente američkog jazza i tradicionalnog hrvatskog melosa. “Ništa nije slučajno. Dugo sam pripremao ovaj album. Pokušavam prikazati temperamente ljudi, na način da razvijanjem jednostavnih, tradicionalnih melodija, dočaravam raznolikost našeg podneblja, kao na primjer linđa ili moreške”, kaže Zvjezdan.

Albumom “Knightingale Cabaret” Ružić se bori za Porina za najbolji album jazz glazbe s Matijom Dedićem i Darkom Jurkovićem (“Jazz i Bach”), Tamarom Obrovac (“Canto Amoroso”) i Mirom Kadoićem (“Human Link”), a kompozicija s albuma, “Moreška” u konkurenciji je za jazz skladbu godine uz “Se me ra morta privari” Tamare Obrovac i “Dark Matter” Mire Kadoića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:29