OSVRT ALEKSANDRA DRAGAŠA

VLADO SIMCICH & TURISTI Dokaz da je električna gitara i danas čaroban instrument

 Blagoja Baroslav Pešić / Facebook
Bivši Lauferov gitarist Vlado Simcich - Vava ima novo instrumentalno djelo 'Juke Joint', a sa suprugom Ivom Močibob sastav Turisti i usporedno objavljen nastupni album 'Human_Esque'

Premda neki od nas nikada neće prestati žaliti za Lauferom, život ide dalje i za tim se sastavom više nema smisla osvrtati nego s jednim osvrtom popratiti što danas radi nekoć Lauferov gitarist Vlado Simcich – Vava te njegova supruga Iva Močibob iz ženskog vokalnog kvarteta E.N.I.

Očekivano, Vavin već četvrti instrumentalni album “Juke Joint”, iako naslov sugerira veseliji blues-stomp, djelo je usamljenika koji gitarom, slideom i pedalama smireno slika predjele kojima nikada nije proputovao iako ni sada to nitko neće pretpostaviti. Ponovo nam Vava dočarava koliko električna gitara i danas može biti čaroban instrument za krasnu ambijentalnu glazbu, a u dosluhu s recentnim albumom Daniela Lanoisa “Goodbye To Language”, tajnim blues vezama Ry Coodera i pokojnog Rainera Ptaceka, ali i zvučnim instalacijama Briana Enoa te s nešto naglašenijim ritmovima nego na prijašnjim albumima, posebice u skladbi “Alone Blues” koja bi se mogla dopasti i poklonicima mnogo komercijalnijeg Chrisa Reae i srodnih gitarista.

Sastav Turisti, pak, premda sačinjen od riječkih supružnika i bubnjara Bobe Grujičića, ponovo aktivnog i u Kojotima, drugačiji je i od projekta Mr. Lee & IvaneSky (Mrleta iz Leta 3 i Ivanke Mazurkijević iz Stampeda) i od Vavinih samostalnih istupa. Njihov prvijenac “Human_Esque” dopadljiv je i radiofoničan hibrid power-popa 80-ih i odbljesaka novog vala, psych-popa začetog u 60-ima i proto-punka 70-ih te za Rijeku amblematskog art-rocka i daška post-punka, ali i americane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:42