NASTUP NOVIH SNAGA

Zagreb na putu prema katedri za jazz

 Davor Pongračić / CROPIX
“Ideja je da studenti nauče svirati i improvizirati u jazz kolektivu, a posebno – da kreiraju vlastite ideje i skladbe”, kaže Saša Nestorović, profesor na Akademiji

U ponedjeljak, 23. svibnja, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održat će se drugi ovogodišnji otvoreni javni koncert Jazz ansambla Muzičke akademije.

Ova novost rezultat je akademijinog relativno novijeg dvogodišnjeg jazz modula, a ansambl koji je promjenljivog sastava, ovisi isključivo o preferencama samih studenata. “Ove godine imamo u sastavu gitare, flaute, klavir, saksofone, kontrabas, violinu i trombon”, kaže Saša Nestorović, naš poznati saksofonist, donedavni dugogodišnji vođa Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije i profesor na Akademiji.

“Naši studenti već četiri godine mogu upisivati, dakle, četiri predmeta koji se tiču jazza: Osnove improvizacije, Ritam u jazzu, Osnove aranžiranja i Jazz ansambl,” govori Nestorović koji uvježbava Jazz ansambl Muzičke akademije. “Ideja je da studenti nauče svirati i improvizirati u jazz kolektivu, a posebno – da kreiraju vlastite ideje i skladbe”.

zagreb 230302
jasna bilusic i sasa nestorovic
foto damjan tadic
-revija-
Damjan Tadić / CROPIX
Saša Nestorović

Tako će na ovom koncertu uz klasični repertoar skladbi Charlieja Parkera, Jacka DeJohnettea, Earla Zindarsa, Louisa Armstronga, Johna Scofielda i Davea Brubecka, biti praizvedene i dvije skladbe gitarista Hrvoja Šenjuga.

Varaždinac, rođen 1992., Šenjug studira na Akademiji klasičnu gitaru kod profesora Istvána Römera, osvojio je nekoliko nagrada svirajući klasičnu glazbu, ali već od srednje glazbene škole svira i druge stilove, primjerice jazz i rock, u raznim sastavima. Trenutno kao student pete godine priprema diplomski koncert.

“Ima i drugih studenata iz ovog jazz benda koji su već bili aktivni na pozornicama širom Hrvatske”, govori Nestorović. “Tako je trombonist Ivan Marincel svirao u Franz Kafka ensemblu, Cul de Sacu, Antenatu i dr, kontrabasist Gustav Barišin svirao je Oridano Gipsy bandu, klavirist Dino Jelusić bio je pobjednik dječje Eurovizije, itd.”

Na ovom koncertu Jazz ansambl Muzičke akademije pojačat će i gosti, Toni Glasnović na gitari, Luka Nikolić na bubnjevima i Samoborski kvartet saksofona čiju okosnicu čine Marko Rušnov i Andrija Roko Vušković.

Koncert u ponedjeljak, 23. svibnja počinje u 18 i 30 sati, u dvorani Huml (soba 438, 4 kat) Muzičke akademije na Trgu maršala Tita, a ulaz je slobodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:27