ZAGREB CLASSIC

ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK PUN OPTIMIZMA 'Svi će žuriti na koncert na Tomislavcu, pa će Gradska skupština biti brzo konstituirana'

Goran Bregović i Milan Bandić
 Damjan Tadić / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je danas konferenciju za novinare u društvu glazbenika Gorana Bregovića, najavivši tako njegov sutrašnji koncert sa Zagrebačkom filharmonijom na Trgu kralja Tomislava.

- U četvrtak će svi žuriti na Bregovićev koncert pa će zagrebačka Gradska skupština sigurno biti brzo konstituirana, rekao je Bandić na najavi Zagrebačkog kulturnog ljeta, piše N1.

Naime, konstituirajuća sjednica Gradske skupštine zakazana je za četvrtak u 10 sati, a na pitanje hoće li doista skupština biti složena ‘iz prve’, citirao je Krležu: ‘Nigdar ni bilo…’

Koncert Gorana Bregovića, Orkestra za svadbe i sahrane te Zagrebačke filharmonije jedan je u nizu klasičnih open air koncerata ciklusa Zagreb Classic. Ovom manifestacijom Zagreb se pridružio brojnim gradovima diljem svijeta koji također obilježavaju “praznik” glazbe, prvi put proslavljen 1982. u Parizu, i na otvorenom izvode svoje orkestre sa željom da se ljudi radi uživanja u glazbi okupe na manje konvencionalnim mjestima.

Zagreb,280617.
Palaca Dvrece.
Press  konforencija povodom koncerta Gorana Bregovica koji ce se odrzati 29.06 na Trgu kralja Tomislava.
Na fotografiji: Goran Bregovic i Milan Bandic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Goran Bregović i Milan Bandić

Ovaj spoj glazbenih umjetnika izvest će djelo 'Tri pisma iz Sarajeva', koncerta za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu i orkestar pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Bregović je kazao kako mu je naročito stalo do projekta i da ne može izmjeriti uzbuđenje jer, osim što će ga gledati rodbina, projekt nosi jednu 'malu alegoriju kroz tri violine'. Objasnio je da će koncert skladan za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu, izvoditi tri vrsna solista. Na violini Mirjana Nešković iz Srbije, na orijentalnoj violini Zied Zouari iz Tunisa, a na klezmer violini Gershon Liezerson iz Izraela. Time će tri violine spojiti različite kulture i nacije, a Bregović prikazati vlastitu umjetničku viziju multikonfesionalnog, tolerantnog i multikulturalnog svijeta.

Autorski Bregovićev projekt 'Tri pisma iz Sarajeva' premijerno su izvedena u Parizu 2016. godine, a nakon Bruxellesa i Budimpešte bit će predstavljena i u Zagrebu 29. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:31