NOVI REKORDI

ZAMP u prošloj godini na ime autorskih naknada prikupio 124.3 milijuna kuna

 Profimedia, Panthermedia
Za raspodjelu članovima 88,2 milijuna kuna, 4,4 posto više nego 2015.

ZAGREB - Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP uz koncert Darka Rundeka u srijedu navečer objavili su poslovno izvješće i rezultate za 2016. prema kojima je je HDS ZAMP za raspodjelu članovima osigurao 88.2 milijuna kuna autorskih naknada što je za 4,46 posto više nego u prethodnoj, 2015. godini.

Na predstavljanju rezultata poslovanja u Ljetnom vrtu Filozofskog fakulteta u Zagrebu glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec istaknuo je i kako je, uz troškove poslovanja i sredstva odvojena za socijalno-kulturne namjene, u prošloj godini na ime autorskih naknada ukupno prikupljeno 124.3 milijuna kuna.

Kako je istaknuto, rekordni iznos raspodijeljen je, prema količini emitiranja i izvođenja njihovih pjesama, na 102.357 domaćih i svjetskih autora i nositelja autorskih prava čija su se djela slušala u Hrvatskoj prošle godine.

Služba je tijekom prošle godine evidentirala više korištenja i obradila izvedbe 238.595 glazbenih djela, a sva su ona ukupno izvedena više od 7,4 milijuna puta. Kako je istaknuto, to su novi rekordi koji objašnjavaju porast naknada.

"Drago mi je da zadovoljstvo našim radom dijelim s članovima. U nedavnoj anketi provedenoj među članovima čak je 82 posto njih navelo da su 'iznimno' ili 'uglavnom zadovoljni' suradnjom sa HDS ZAMP-om. Radit ćemo da u budućnosti taj postotak bude i viši, te provesti u djelo neke savjete i ideje koje smo od njih dobili", kazao je Marčec, ističući i kako se od 2016. godine autorske naknade više ne nalaze u registru neporeznih davanja.

Fraza 'parafiskalni namet' tako će se u budućnosti sve manje vezati uz honorare koje naši članovi zaslužuju kad netko drugi koristi njihovo intelektualno vlasništvo, zaključio je Marčec.

Hrvatsko društvo skladatelja ima 371 redovnog člana i preko 9330 pridruženih. HDS ZAMP je član Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC kroz čijih 240 društava u 123 zemlje svijeta, razmjenom podataka o korištenju djela i autorskih honorara, svoja prava ostvaruje oko četiri milijuna svjetskih kreativaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:58