EUROSONG

ŽIRIJI GA INGNORIRALI, A GLEDATELJI IPAK SPASILI Jacques: 'Na pozornici sam ostavio srce i dušu. Presretan sam'

 Gleb Garanich / REUTERS

Čak 666,498 gledatelja u subotu je na HRT-u gledalo finale 62. po redu Eurosonga na kojem je premoćno pobijedio Portugalac Salvador Vilar Braamcamp Sobral s pjesmom “Amar Pelos Dois” (“Ljubav za dvoje”).

Udio u gledanosti, prema neslužbenim rezultatima, iznosio je fenomenalnih 48,28 posto, što bi značilo da je u subotu pola Hrvatske pratilo kako se na najvećem europskom festivalu (prema procjenama Eurosong je u svijetu gledalo više od dvjesto milijuna ljudi), snašao naš predstavnik Jacques Houdek koji se u konačnici plasirao na solidno 13. mjesto.

- Ostavio sam srce i dušu na pozornici. Hvala svima koji su navijali za nas. Presretni smo s nastupom i zadovoljni 13. mjestom. Nadam se da ovo znači da će Hrvatska svake godine napredovati. Ako smo prošle godine bili 23., ove 13., neka sljedeće godine budemo treći. Mrtvi umorni smo. Idemo se sada prvo dobro najesti, popiti, nazdraviti. Poslije ćemo se spakirati i vraćamo se u Hrvatsku - rekao je Jacques, koji je putem društvenih mreža odmah nakon završetka Eurosonga čestitao pobjedniku Salvadoru Sobralu.

U zadnji čas

Houdek je, inače, s pjesmom “My Friend” prema glasovima europske publike završio na lijepom devetom mjestu. Zanimljivo je da su mu to mjesto uoči eurovizijskog finala prognozirale i kladionice.

No, Jacques je u konačnici, zahvaljujući glasovima europskih žirija, završio na 13. mjestu, i to zato što je po žiriju bio 21. od 26 izvođača, s mizernim 21 sakupljenim bodom (ilustracije radi, Portugalac je od žirija dobio 382 poena).

Fascinantno je da je struka (jer u eurovizijskim žirijima bodove dodjeljuju uglavnom ljudi koji se bave glazbom), toliko malo bodova dodijelila jednom od najboljih vokala ovogodišnjeg Eurosonga, a gotovo pa nevjerojatno zvuči činjenica da ni boda nismo dobili od žirija naših susjeda iz Srbije i Slovenije, dok su nam Makedonci dali samo šest poena.

Svi koji su ikada pratili Eurosong dobro znaju da se dobrosusjedski odnosi na toj manifestaciji stvaraju dijeljenjem bodova žirija šakom i kapom, čemu smo, uostalom, kod nekih drugih zemalja, mogli svjedočiti i na ovom Eurosongu. Također, teško je povjerovati da se Houdek kao takav u desetak svojih eurovizijskih dana stigao zamjeriti Slovencima, Srbima i svima ostalima koji su mu uskratili glasove, a navodne homofobne izjave koje su mu se prepisivale iz deset godina starog intervjua demantirao je još tijekom prve eurovizijske press-konferencije. Stoga ne preostaje drugo nego da zaključimo kako je ovaj put uz solidnu pjesmu i osebujnog izvođača, čiji su stas i glas baš svi zamijetili, izostalo ono što čini dobar dio eurovizijske uspješne strategije: lobiranje.

Unatoč tome, Jacques nije nezadovoljan svojim rezultatom.

Osebujni Salvador

Osebujni portugalski kantautor još je od svojeg nastupa na prvoj polufinalnoj večeri bio favorit na kladionicama i tu je ulogu opravdao u finalu u kojem je sa 758 bodova odnio pobjedu ispred Kristiana Kostova iz Bugarske i Sunstroke Projecta iz Moldavije. Svoj glazbeni talent Salvador i njegova sestra Luisa, koja je ujedno i autorica pobjedničke pjesme, pokazivali su već kao djeca. Tako je Salvador već s deset godina nastupao na većim dječjim glazbenim natjecanjima.

Kao 20-godišnjak se natjecao u reality showu “Ídolos”, portugalskoj inačici emisije koja se u Hrvatskoj emitirala pod imenom “Hrvatski idol”, a često je svirao i po barovima (mnoge gledatelje i pobjednička eurovizijska pjesma svojom je atmosferom vratila u zadimljeni bar iz sredine prošlog stoljeća). Neko vrijeme živio je u SAD-u te u Barceloni, gdje je studirao u prestižnoj školi Taller de Musics. Sedam godina kasnije, u 27. godini, talent, glas, emocija i trud ovog nekadašnjeg studenta psihologije doveli su do predstavljanja Portugala na Euroviziji. Salvador samog sebe opisuje kao jedinstvenu, iskrenu, emotivnu i spontanu osobu, a priznao je da uoči eurovizijskog nastupa nije imao nikakvih posebnih priprema.

Heroj nacije

- Popeo sam se na scenu i svoju pjesmu otpjevao iskreno, iz srca - rekao je eurovizijski pobjednik koji na pobjedničkoj konferenciji za novinare nije želio komentirati napise o tome da ima teških zdravstvenih problema sa srcem.

Sobral je u obraćanju novinarima rekao da pobjedu na Eurosongu gleda kao na priliku da svoju državu i svoj rad predstavi svijetu u najboljem mogućem svjetlu. Na novinarsko pitanje smatra li da će sada u Portugalu postati heroj nacije, Sobral se od srca nasmijao.

- Ja, heroj? Pravi heroj u Portugalu bio je i ostao Cristiano Ronaldo. Ja i dalje želim prenositi ljudima ljubav prema iskonskoj glazbi. Pomisao da bih zbog pobjede nekome mogao postati heroj, za mene je bizarna - rekao je skromni pobjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:22