PRIČAM TI PRIČU

'HRVATSKI PISCI PRIČAJU' I ZIJAH SOKOLOVIĆ OTVORILI 10. IZDANJE PRIČIGINA Omiljeni festival započeo pred punim amfiteatrom Doma mladih

 Nikola Vilic/EPH

Deseto izdanje omiljenog Pričigina započelo je u utorak programom "Hrvatski pisci pričaju" te autorskom večeri Zijaha Sokolovića u prepunom amfiteatru Doma mladih, javlja Slobodna Dalmacija .

Svoje pripovijetke u zadanom tematskom okviru "Čista desetka" iznijelo je petero autora i jedna autorica, svojevrsna "ne-splitska" reprezentacija od koje je svaki član barem jednom u proteklih devet godina sudjelovao na ovoj manifestaciji.

Uz moderatoricu Patriciju Vodopiju, ova šestorka uspješno je nasmijala publiku, također satirički zagrebavši po nekim aktualnim društvenim i političkim temama.

Započelo se s Gordanom Nuhanovićem koji je još uoči otvaranja komentirao da nije lako sjediti nasuprot splitske publike koja s velikim ushitom prati Pričigin od samih početaka.

Nikola Vilić/EPH

FOTO: Nikola Vilić/EPH

- Ovo je jedna od manifestacija na kojoj se nakon mnogih stoljeća u Hrvatskoj počinje ponovno njegovati i uzgajati retorika – pojasnio je Nuhanović čija se čista desetka odnosila na splet neobičnih događaja prilikom obiteljskog skijanja na Jahorini.

Drugu priču o genijalnom turističkom projektu, pripovijedao Zoran Krušvar iz grada nositelja titule Europske prijestolnice kulture 2020, koji se našalio na račun etiketiranja Riječana kao "komunjara", te razvoja turizma u zemlji.

Nikola Vilić/EPH

FOTO: Nikola Vilić/EPH

Priča Zagrepčanke Zrinke Pavlić bila je nadahnuta "desetkama" u naslovima brojnih tekstova u Cosmopolitanu za koji je prije pisala, a njezin sugrađanin Marinko Koščec pričao je pak o danu kada se "Bog probudio posebno nadrkan".

Senjanin Nenad Stipanić pričao je o poslu turističkog vodiča i prodavača karata koji je u ljeto '94. godine s kolegom radio na tvrđavi Nehaj, proširivši posao na ono što se i danas izgleda najbolje prodaje.

Nikola Vilić/EPH

FOTO: Nikola Vilić/EPH

Nikola Vilić/EPH

FOTO: Nikola Vilić/EPH

Nikola Vilić/EPH

FOTO: Nikola Vilić/EPH

- Taj posao je uistinu bio čista desetka, nikada kasnije nisam pogodio takav model kapitalističkog biznisa. Zapravo smo pronašli jedni ekonomski model koji u Hrvatskoj funkcionira – prodavali smo lažno domoljublje, lažnu religiju i prava govna – komentirao je Stipanić.

Gotovo stalni sudionik Pričigina, Emir Imamović Pirke, zaključio je prvi dio pričom o Edinu K. koji je dva puta obarao Guinnessov rekord. Nakon pauze se prebacio u ulogu moderatora u autorskoj večeri Zijaha Sokolovića pod nazivom "Zike virus", u sklopu koje se govorilo o pozitivnim nulama i prvim iskustvima.

- Prvo što mi pada na pamet iz glumačke perspektive je da sam živio u vremenu kada je postojala neka vrsta slobode. Ljudi su dolazili u kazalište da vide što su glumci i redatelji napravili, a danas dolaze da vide ono što žele vidjeti - poručio je Sokolović između ostalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:54