SENKA BULIĆ

'Kazalište neću raditi iz sobička u koji me trpa par političara'

U pustom predgrađu gdje je stvorila hit-kazalište sada je uvjeravaju da ne zna raditi svoj posao
 Nina Đurđević/CROPIX

To su jednostavno laži. Zašto to gospoda iz DC-a nisu rekli tijekom rasprave u Vijeću? Pa segment obrazovanja je zaradio dvostruko više novca, izdavaštvo nije nikad bilo uspješnije, u galeriji Galženica imali smo sedam izložbi tijekom godine i to na temu globalizacije i identiteta... Osim toga, mene je Vesna Škare Ožbolt osobno podržavala, slikala se sa mnom, njena je stranka uostalom bila za moje imenovanje i nikada se do sada nisu žalili na ono što radim. U šoku sam! - kaže Senka Bulić, nakon priopćenja koje je DC krajem proteklog tjedna objavio na svojim web stranicama povodom njenih javnih istupa o razvoju situacije u Pučkom otvorenom učilištu.

Nema osnovnih stvari

Demokratski centar u tom priopćenju navodi kako su njene ravnateljske sposobnosti bile izrazito skromne i da je cijelo Pučko učilište bilo podređeno kazalištu, u kojem joj, doduše, priznaju uspjeh u razvoju vlastite produkcije i programa. Zato je Vesna Škare Ožbolt preko medija još uvijek aktualnoj ravnateljici poručila da može ostati u Pučkom otvorenom učilištu, ali samo kao šefica Scene Gorica, koja bi se u budućnosti mogla izdvojiti kao zasebna institucija. Ovako taj poziv interpetira Senka Bulić.

- To vam je, znate, kao kad imate dom kulture, pa za njegovog šefa imenujete pomorca, a onda mu kao prvog podređenog namjestite nekog umjetnika, pa da on sve to lijepo smisli.

Pranje nečiste savjesti

Neću ostati s ljudima koji će me maltretirati, neću sjediti u sobičku i čekati na koju kunicu (kako mi je predložio jedan vijećnik) jer me takvom ponudom zapravo samo žele pripitomiti i ušutkati. Da ne govorim da je to i tehnički neizvedivo, jer Scena Gorica nema najosnovnije stvari, poput garderobe - kaže Bulić.

DC navodi i da je smjena Franje Galekovića bila politički motivirana, pri čemu ne spominju da su i sami toj smjeni dali suglasnost. Štoviše, imenovanje Senke Bulić potpisala je Vesna Škare Ožbolt osobno, jer je te 2006. bila predsjednica Gradskog vijeća. DC je u međuvremenu postao koalicijski partner HDZ-a u Vijeću, pa zahtjev za njenu smjenu velikogorički HNS tumači kao pranje nečiste savjesti pred novim-starim koalicijski partnerom.

Politički inženjering

Galeković je bio HDZ-ov kadar, a njegovu je smjenu potpisao i DC, koji sada koalira s HDZ-om. Zanimljivo je i da se Senki Bulić u DC-ovom priopćenju spočitava i menadžerski ugovor, po kojem ona ima pravo na isplatu 12 punih plaća u slučaju otkaza ili sporazumnog otkaza, a ona je prošle godine odbila baš to - sporazumni otkaz koji joj je ponudio gradonačelnik Dražen Barišić i po kojem bi onda mogla uživati te menadžerske beneficije. Izgleda da je ona ipak htjela raditi kao umjetnica, a ne odmarati kao menadžer. Da u pozadini svega stoji isključivo politički inženjering, možda najbolje svjedoči i jučerašnja izjava Vesne Škare Ožbolt Večernjem listu u kojem ona kao dokaz zapostavljanja ostalih segmenata Učilišta navodi i to da je Senka Bulić zakazala i na Klubu 100, a taj je klub osnovan za vrijeme njenog mandata kao ravnateljice Učilišta.

- Taj je projekt jedinstven u Hrvatskoj. Senka je založila vlastiti umjetnički integritet i pokrenula kazalište od nule.

Decentralizacija

Ako pogledamo europske gradove, vidimo da se granica urbaniteta definira kazalištem, i da je njegova decentralizacija ključna za društvo. Mi danas u Hrvatskoj nemamo kazališta izvan najvećih gradova, a i njihova bi se produkcija posramila onoga što je Senka Bulić uspjela napraviti u Velikoj Gorici. Pa, ako je politika odlučila da to ne zaslužuje podršku, onda stvarno ne znam što je zaslužuje. Možda onaj ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, koji je pronevjerio milijun kuna? - pita se redatelj Ivica Buljan.

Senka Bulić jučer je kasno popodne imala razgovor s članovima Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta, koji će Vijeću preporučiti novog ravnatelja. Ništa pretjerano od toga razgovora nije očekivala, samo nas je zamolila da joj držimo fige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:43