PRAIZVEDBA U TEATRU &TD

'BIJELI BUBREZI' Četiri žene koje u borbi za svoj prostor slobode uvijek dožive intimni poraz

'Bijeli bubrezi'
 Damir Žižić

Naše su bake i prabake zapinjale u različitim odnosima skrbeći se za obitelj i zajednicu. Zbog tih "zapinjanja" često su optuživane da su neuke ili nedovoljno emancipirane. Nisu se izborile za samostalnost i nisu slijedile svoje ekonomske ciljeve. Tradicionalno, skrb za druge stavljena je u privatnu sferu, i gotovo se podrazumijeva, prepuštena je "altruističnim" požrtvovnim ženama koje kao da u tome malo i uživaju. Skrb je postala neka vrsta privatne (i privatizirane) brige za odnose za koju su odgovorne isključivo žene.

O toj temi progovara drama 'Bijeli bubrezi' autorice i redateljice Vedrane Klepice, čija se praizvedba održava danas u Velikoj dvorani Teatra &TD u 20 sati (s repriznom izvedbom 12. travnja).

Protagonistkinje Bijelih bubrega kroz kolaž vremenom i mjestom neodređenih dramskih skica govore o autoritarnosti i okrutnosti prirode, obitelji te društveno–ekonomskih uvjeta kojima su žene kroz povijest kontinuirano i grubo podređene. Četiri glavna lika - Hana, Maša, Daša i Anđa - ponekad se bore za svoj prostor slobode i preživljavanja, ponekad ne, ali u oba slučaja završavaju isto – svojim intimnim porazom. Iz njihove perspektive, jedini način konkretnog napretka i emancipacije dolazi transgeneracijski.

Glume Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Milica Manojlović i Anđela Ramljak. Scenu i kostimie potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, asistentica scenografije je Kasija Vrbanec, autor videa je Miro Manojlović, zvuk i svjetlo oblikuje Bojan Gagić, a dramaturgiju potpisuje Nataša Antulov.

Suradnica za pokret je Eni Vesović, a asistentica režije Nina Križan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:51