KAZALIŠTE ZA DJECU

CRVENA ZORA I NJEZINA BANDA IZ 1941. Trešnja vratila dug i najavljuje sjajne naslove u novoj sezoni

Radovan Ruždjak, Paolo Tišljarić, Krešo Dolenčić, ravnateljica Višnja Babić i Zoran Mužić
 GK Trešnja
Posljednja premijera u sezoni biti adaptacija legende 'Plemeniti šljivari' u režiji Zorana Mužića, koja se bavi napadom mongolskog vladara Batu-kana na Kalnik

Nova kazališna sezona u Gradskom kazalištu Trešnja počela je s premijerom predstave "RITAM TAM- BAJKA O RITMU" redateljice Renate Carole Gatice. Predstava je nastala u koprodukciji sa Studijem za suvremeni ples s kojim Trešnju veže više uspješnih koprodukcija ("Ružno pače", "Slavuj", "Čokolada"). Ovom predstavom Trešnja stvara posebno mjesto na svom repertoaru - a to je predstava za one zaista najmlađe (djeca od godinu dana) koji će predstavu pratiti s pozornice, smješteni među izvođače (plesače i glumicu) koji ih ritmom vode kroz daleke svjetove.

No, nije to jedina novost u najvećem kazalištu za djecu: uz veoma uspješan projekt 'Kazalište i knjiga', pokrenut prošle godine (kojem je cilj poticati djecu na čitanje), od ove sezone pokreće program Četvrtak navečer u Trešnji. Ideja projekta je osigurati prostor i profesionale uvjete mladim umjetnicima koji će imati priliku pokazati svoje izvedbe eventualnim budućim producentima. Prvi "Četvrtak navečer u Trešnji" najavljuju sredinom listopada.

Kazališnu sezonu 2016/2017. obilježit će naslovi koje privlače publiku od najmlađe dobi do srednjoškolske mladeži: već u listopadu izlazi premijera predstave "EKO EKO", redatelja Radovana Ruždjaka, za početak prosinca najavljuju premijeru "Carevo novo ruho" koju će zajedno režirati Krešo Dolenčić i Paolo Tišljarić, za ožujak je predviđena premijera "Crvenokosa Zora", redatelja Renea Medvešeka, a posljednja premijera u sezoni biti adaptacija legende "Plemeniti šljivari" u režiji Zorana Mužića.

Naglasak na baštini

"Mi imamo prekrasnih priča i legendi za koje ni ne znamo da postoje, a od kojih bi se moglo napraviti pravo nacionalno bogatstvo", kazala je ravnateljica Trešnje Višnja Babić. S ciljem promicanja bogate baštine Trešnja će adaptirati kultni roman Kurta Helda 'Crvena Zora i njezina banda' iz 1941. godine koji je u Njemačkoj doživio 35 izdanja i koji odavno slovi kao klasik njemačke književnosti za djecu te preveden je na brojne jezike, no nije nikada doživio svoje hrvatsko izdanje. 'Plemeniti šljivari' jedna je od legendi iz rane hrvatske povijesti, a bavi se događajima iz razdoblja napada mongolskog vladara Batu-kana na Kalnik kojeg je branio knez Filip Bebek.

Ravnateljica se pohvalila većom posjećenošću kazališta u prošloj sezoni u odnosu na prethodnu, većim brojem odigranih predstava te odrađenim gostovanjima u zemlji i izvan Hrvatske, te najavila dinamičnu sezonu u kojoj će se 'lakše disati' jer su naslijeđeni dugovi konačno vraćeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:46