Kultura i konzumerizam

Hoće li se doista čuvena baletna škola preseliti u šoping centar

 Marko Todorov / HANZA MEDIA
Dok kapitalisti na bogatom europskom zapadu ulažu novac u kazališnu umjetnost, na siromašnom europskom jugu kazališna umjetnost ulaže novac u kapitaliste

Ako prijedlog gradonačelnika Milana Bandića potvrdi zagrebačka Gradska skupština na sjednici 21. srpnja, Škola za klasični balet seli se s Ilirskoga trga na Gornjem gradu u trgovački centar u Gračanima.

Odobre li ga skupštinari, Grad Zagreb sklopit će ugovor s tvrtkom Siget ulaganje d.o.o, čiji je jedini vlasnik trgovački lanac Konzum, kojoj će 15 godina mjesečno plaćati 12.016,24 eura plus PDV za najam 1.502,03 četvornih metara prostora. Ukupno je, dakle, ugovor težak 2.162.923,2 eura plus PDV.

Protiv ove inicijative ustali su građani, ponajprije roditelji polaznika ove jedine takve škole u Republici Hrvatskoj.

Građanka Gordana Beg pokrenula je peticiju za ostanak škole u najstarijem gradskom središtu, koju je do protekle subote poslijepodne potpisalo 1757 osoba.

U njoj, kao zaključak, stoji:

“Ljudi, molim vas, potpišite peticiju i podijelite je s prijateljima. Jedinu baletnu školu s klasičnim baletom u Hrvatskoj (osnovna i srednja škola) preselit će u shoping centar u Gračanima. Ne razmišljaju o svakodnevnom odlasku djece na balet, po novom u Gračane?!, i u HNK na probe (zbilja blizu, pogotovo za djecu koja nisu ni blizu punoljetnosti) i još u osnovnu i srednju školu kao dio obaveznog obrazovanja. Molim Vas samo za podršku svim curicama i dečkima koji obožavaju balet”.

Sumnjam da će gradski skupštinari odustati od toga da potvrde ugovor o zakupu samo zato što bi neka majka željela da njezin sinčić može pješice na balet.

Objavili smo prošli tjedan na ovoj kazališnoj stranici vijest da će londonska robna kuća Selfridges otvoriti u svom sjedištu kazališnu scenu sa stotinu mjesta, samo zato da svojim klijentima omogući da vide kako izgleda proba jednoga Shakespeareova komada. Probe počinju evo sutra, a prva će se predstava prikazati u robnoj kući u Oxford Streetu 21. kolovoza: komedija zabune Puno vike ni za što. Ne samo to, sklopili su ugovor s glasovitom dramskom školom Rada, koja će im u robnoj kući voditi glumačke radionice za kupce.

I tako, dok kapitalisti na bogatom europskom zapadu ulažu novac u kazališnu umjetnost, na siromašnom europskom jugu kazališna umjetnost ulaže novac u kapitaliste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:18