SENKA BULIĆ

ISPOVIJEST NAŠE POZNATE GLUMICE Progovorila o ulozi snježne kraljice, otkrila kako održava zavidnu liniju, osvrnula se i na 18 godina mlađeg dečka

 Berislava Picek / CROPIX

Premda kao djevojčica baš nikad nije maštala o tome da jednog dana odjene haljinu princeze, Senka Bulić 27. listopada na pozornicu zagrebačkog kazališta Trešnja ipak će izaći poput kraljice, i to one snježne. Klasična bajka Hansa Christiana Andersena na kojoj su odrastale generacije, u kazalištu Trešnja bit će uprizorena u dramatizaciji poznate hrvatske književnice Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića. Storiju o neraskidivom prijateljstvu, ljubavi i odrastanju ispričat će Tvrtko Jurić i Ivana Bakarić (Gerda i Kay), Luka Bulović i Dubravka Lelas (u rolama mladih Gerde i Kaya) te Senka u ulozi Snježne kraljice.

- Drago mi je što sam u prilici raditi ovu zanimljivu ulogu. Kazalište za djecu daje mogućnost da ljepotu klasike suočite sa suvremenom formom. Redatelj Paolo Tišljarić radi u tom smjeru, poznatu priču donosi u novom kodu, i to jako vizualnom kodu - kaže Senka koja se dugo pripremala za ulogu.

Omiljene bajke

- S Paolom Tišljarićem jako je inspirativno raditi. Jasnih je uputa, maštovit. Volim redatelje koji postave čvrstu strukturu. Iznenađujuće brzo dobili smo i kostime, što je obično moguće tek u finalu. Imamo puno prostora i vremena za kreiranje svih detalja predstave. Što se tiče ove moje uloge, svaku ulogu radim jednako predano, kao malu kreaciju, bez obzira na to koje je mjesto u podjeli - govori glumica koja će u predstavi “Snježna kraljica” promijeniti tri kostima za koje se pobrinula kostimografkinja Tea Bašić.

- Nas dvije surađujemo drugi put dosad, a njezini kostimi vrlo su kreativni. Ona promišlja kontekst, lik i glumca, nije ilustrativna. Ima neki svoj rukopis - govori Senka kojoj su omiljene bajke iz djetinjstva one što ih je napisala Ivana Brlić Mažuranić.

- Nije stoga čudno što sam Ivanu Brlić Mažuranić poslije radila kao redateljica i otkrila sve slojeve koje je čine tako značajnom i izvođenom... Pogotovo kad suočite domete doživljaja iz djetinjstva i dimenzije koje se otkriju tek kasnije. Mislim na vrlo intrigantne slojeve podsvijesti, intime, različitih odnosa, društva... - priča umjetnica koja za razliku od većine djevojčica u djetinjstvu nikad nije sanjarila o tome da jednom odjene haljinu princeze ili kraljice.

- Maštala sam o manje glamuroznim varijantama. Kao dijete, htjela sam biti rock-pjevačica ili narikača na groblju. U mladosti sam bila jako povučena i uvijek u svom imaginarnom svijetu. Nisam nikako mogla predvidjeti da ću završiti u poslu u kojem sam potpuno javno izložena - kaže Senka koja smatra da bi “Snježnu kraljicu” u Trešnji trebali pogledati i odrasli.

- To je predstava koja je namijenjena najmlađim gledateljima, ali mislim da će je rado pogledati i odrasli zbog slojevite strukture i poetske misli - smatra glumica. Je li zahtjevnije raditi predstave za djecu ili za odrasle?

Patti Smith

- S jednakom odgovornošću i strasti radim predstave za svu publiku. S djecom treba biti posebno pažljiv i odgovoran jer su buduća publika kojoj trebamo vrlo rano stvoriti visoka očekivanja. U nekoliko dječjih predstava koje sam režirala, od ‘Malog princa’, ‘Božićne haljine’, ‘Aladina’ do ‘Šume Striborove’... htjela sam postići taj cilj, željela sam im stvoriti pamtljivo iskustvo. Osim uloge ‘Snježne kraljice’, pripremam novu dječju produkciju ‘Kako je Potjeh tražio istinu’ s Lukom Nižetićem u svojoj umjetničkoj organizaciji Kazalište Hotel Bulić - otkriva Senka.

Bajka “Snježna kraljica” zapravo priča storiju o borbi između dobra i zla. Što je u našem teatru dobro, a što loše?

- Dobro je to što ima sve više divnih i talentiranih mlađih glumaca. Loše je što je sve manje mjesta za mene (smijeh). Šalim se... To je velika tema i ne želim se upuštati u površnu analizu - kaže glumica koja je tijekom bogate karijere igrala Jackie Kennedy, Patti Smith, Elektru, Fedru, Medeju, Crnu kraljicu, guju u Šumi Striborovoj... Koja joj je od tih uloga bila najdraža, odnosno posebna?

- Sve su mi te uloge jako važne. Svaka me na svoj način obilježila. U posljednje vrijeme ponovo jako volim igrati predstavu ‘Dream of life o Patti Smith’, važna mi je pogotovo u današnje vrijeme kao podsjetnik na slobodnije vrijeme, na vrijeme s više kriterija i puno snažnijeg utjecaja umjetnosti na društvene promjene - kaže glumica koja vrlo često igra uloge fatalnih žena. Zašto?

Mlađi dečko

- Nosim vjerojatno energiju takvih likova. Igram ih zbog procjene redatelja da mogu nositi tu vrstu sudbina. Mene jako zanima taj kompleksan materijal, snažnih sudbina, dilema, emocija... - kaže Senka koja je već neko vrijeme u ljubavnoj vezi s glazbenikom Damirom Josipovićem, kojeg je upoznala dok su zajednički radili na predstavi “Dream of life”. Čini li je taj odnos sretnom?

- Apsolutno, on je moja srodna duša - kaže svestrana umjetnica koja je zahvaljujući ljubavnoj vezi sa 18 godina mlađim glazbenikom posljednjih mjeseci često na stranicama “žutog tiska”. Smatra li da bi bilo tako i da je situacija obratna, da je on 18 godina stariji od nje?

- Ne vjerujem. Postoje dvostruki standardi kad je u pitanju prevladavajuće društveno stajalište o takvim odnosima. Ali to je samo jedan od načina različitog tretiranja ženske pozicije. Primjerice, uobičajeno je i da se žene, pogotovo ako su na boljem društvenom položaju, propitkuje o usklađivanju privatnog i poslovnog života, i to gotovo kao kroz prigovor. Muškarci su pošteđeni takvih obrazloženja. Ženski odabiri još zahtijevaju javnu obranu - kaže Senka. Znači li to da je naše društvo još jako konzervativno?

- To znači da je naše društvo licemjerno i nepotrebno znatiželjno - tvrdi glumica koja slobodno vrijeme najradije koristi za kratka putovanja.

- Nemam, nažalost, previše vremena za bavljenje hobijem. Ali, povremeno se volim maknuti iz Zagreba. Volim otići na more jer me napuni energijom i regenerira. Za slobodnjake poput mene nerad znači veliki stres i nesigurnost. Jako sam sretna kad radim - priznaje glumica koju njezini prijatelji hvale kao izvrsnu kuharicu. Koji su njezini kulinarski specijaliteti?

- Volim salate, sve zelenilo, biftek, losos, školjke, rakove... U kuhinji rado provodim svoje eksperimente, a volim i jesti. Ljeto je razdoblje u kojem imam vremena kuhati. Naime, sve što volim traži vrijeme, atmosferu, a u gradu to ne uspijem često. Moj dnevni ritam ne dopušta mi takvu vrstu posvećenosti i užitka u hrani - kaže glumica zavidne linije. Na koji je način održava?

Dalmatinski ritam

- Uvijek sam se bavila sportom pa tijelo to pamti. I danas pokušavam trenirati što više. Uz to, bavim se suvremenim teatrom koji zahtijeva zavidnu fizičku izdržljivost. Zbog visoke izloženosti tijela pazim da sam u formi... To mi je nužno iako ne uspijevam uvijek održati kontinuitet. Trenutačno sam najredovitija na steperu, doma. Pokušavam pojačati kretanje pa češće odustajem od komoda vožnje automobilom... - otkriva Splićanka. Po čemu je Senka Bulić tipična Dalmatinka?

- Po temperamentu i gurmanskim sklonostima. Iako nemam tipičan naglasak, pa se iz moga govora teško može detektirati moje podrijetlo, nosim u sebi dosta dalmatinskog. Čim dođem u Split, prebacim se u dalmatinski ritam, vratim se u drugi način života. Odmah imam potrebu snažno se odrediti, kao da pređem na drugu razinu, direktniju, a s druge strane, fjakastiju, opušteniju. Nemam francuskih gena, ali sam tipična Francuskinja (smijeh) - kaže Senka Bulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:03