GLEMBAJEVI PRVI PUT NA IGRAMA

JE LI IGNJAT GLEMBAY ZAPRAVO DUNDO MAROJE? Ususret premijeri Krležine drame na Dubrovačkim ljetnim igrama

 Dubrovačke ljetne igre

U Dubrovniku će napokon zaigrati Krležina najpoznatija i najigranija drama, “Gospoda Glembajevi”, iz 1929., prvi put dakle u 88 godina, u režiji Zlatka Svibena.

Nije bez vraga što se Krleža i Grad rado zaobilaze. Kad god bi boravio u njemu, Krleža bi jamrao. Podjednako u dnevničkim zapisima (skupo, vruće, gužva!) i u feljtonima. Grad mu još i danas teško oprašta esej “Brašančevo u Dubrovniku”, u kojem ga je, neposredno nakon uspostave komunističke vlasti, opisao kao nazadno, klerikalno gnijezdo.

A zapravo su “Gospoda Glembajevi” baš dubrovačka roba. Ta gdje je, osim u Dubrovniku, stoljećima, i bilo među Hrvatima kapitala, gdje se on drugdje mogao spenđati? Krleža je Gradu suprotstavljao Držića, pobunjenika s kojim se poistovjećivao. A možda je i njegov Ignjat Glembay zapravo Dundo Maroje…

Bilo kako bilo, nakon višemjesečnih pokusa u Zagrebu, probe za ovaj prvi premijerni dramski naslov 68. Igara započele su u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku gdje će zaigrati 6., 7., 8., 9. i 10. kolovoza, s početkom u 21.30 sati.

Pisali smo o ovoj predstavi prvi, a glavni je problem, potraga za Leoneom Glembayem, u međuvremenu riješen, zaigrat će ga Mijo Jurišić, glumac splitskog HNK. Ignjata Glembaya zaigrat će poznati srpski glumac Predrag Ejdus. Istu ulogu igrao je prije 15-ak godina u Srpskom narodnom pozorištu u režiji Egona Savina. Nedavno je na Riječkim ljetnim noćima dobio nagradu za epizodnu ulogu Šabeljskog, u Čehovljevu “Ivanovu”, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, i očito je u odličnoj formi.

Široj publici srednje i starije generacije u nas Savin je zapravo najpoznatiji kao akter glasovite “Šovinističke farse”, političkog vodvilja Radoslava Pavlovića iz 1985., u kojem je igrao Bernarda Draha, Hrvata, nasuprot Srbinu, Slobodanu Mihajloviću, kojeg je igrao Josif Tatić. Ta je predstava nagovijestila raspad Jugoslavije.

Anja Šovagović Despot zaigrat će barunicu Castelli, ulogu u kojoj je teško trijumfirati, a lako propasti. Bojana Gregorić igra sestru Angeliku, Fabriczy je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić. Vladimir Posavec Tušek igra dr. Altmanna, a Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković je Ballocsanszky, Lujo Kunčević tumači Olivera, a Perica Martinović igra više uloga. Scenografiju potpisuje Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, glazbu je skladao Zlatko Tanodi, a koreografiju priprema Staša Zurovac.

Osim što je prvi put na repertoaru Igara, prvi se put njime bavi i redatelj Zlatko Sviben. O režiji, ukratko, kaže: “Zatvoren glembajevski svijet svakako i jedan dosta čvrst mitski svijet, svijet koji se kontinuirano temelji na relacijama spram Obitelji i spram Žene, ali isto tako i spram Smrti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:06