TEATAR APSURDA NA KOSOVU

'Kazališna predstava s četiri glumca i nekoliko svinja, krava, konja, premijerom, kravom Milkom i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora'

ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će u četvrtak 8. prosinca kazalište Quendra Multimedija iz Prištine s nagrađivanom predstavom "Kazališna predstava s četiri glumca i..." po tekstu Jetona Neziraja i u režiji Blerte Neziraj, koja političku situaciju na Kosovu i aspiraciju Kosovara da postanu dio Europske unije prikazuje kroz teatar apsurda.

Nastala po tekstu autora koji se potpisuje kao "kosovski cinik", predstava punog naziva "Predstava s četiri glumca i nekoliko svinja, krava, konja, premijerom, kravom Milkom i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora", tragikomična je panorama aktualne kosovske i europske realnosti.

"Nakon tragikomična izlaska Velike Britanije iz Europske unije, njezino se mjesto, zbog straha od raspada Unije, hitno nastoji popuniti - Europa se okreće prema Kosovu kao mogućoj zamjeni. Kosovo se iznenada zatiče pred povijesnom mogućnošću koju neizostavno želi iskoristiti: Osim Kosova, u trci za mjesto u EU-u je i Srbija, pa se ljudi i životinje na Kosovu mobiliziraju brže-bolje, kako bi što prije ispunili standarde koje im je Europa postavila kao uvjet", stoji u najavi.

"Iskrena aspiracija Kosovara da postanu dio EU-a suočava se sa zamršenim i smiješnim europskim regulativama i zahtjevima te s birokratskim podvalama kojima se stanje želi 'prikazati OK samo na papiru'", dodaje se.

Temeljni dokument EU-a upućen kosovskoj vlasti naslovljen je "Kosovo i 3000 lakih pravila na europskome putu". Klaonica "Tony Blair" u Prištini njime se obvezuje da će prodavati meso kontrolirana podrijetla i kvalitete. Nastojeći ispuniti uvjete, vlasnici klaonice i mesari prolaze kafkijansku kalvariju u odnosima s državnom administracijom, suočavajući se s korumpiranim i nezasitnim birokratima i dužnosnicima.

Štoviše, od njih se traži da iz zoološkog vrta u Skopju otmu žirafu koja će se premijeru Kosova na njegov rođendan pripremiti za jelo. I dok se građani nove države naivno angažiraju oko novog iskušenja, orvelovski se svijet životinja mobilizira jer također želi iskoristiti politički trenutak za adresiranje i artikuliranje zahtjeva za njihovo dostojanstvenije klanje.

Predstava je na Pozorišnom festivalu u Uroševcu (Theater Festival in Ferizaj) osvojila nagradu za najbolju izvedbu, najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolju režiju i najbolju sporednu ulogu.

U ulogama lokalnih mesara, međunarodnih i kosovskih državnih inspektora i životinja izmjenjuju se glumci Shengyl Ismajli, Adrian Morina, Ernest Malazogu i Shpetim Selmani.

Originalnu glazbu talijanskog skladatelja Gabrielea Marangonija uživo na sceni izvode glazbenici Art Lokaj (električna gitara) i Drin Tashi (bubnjevi).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:42