POSEBNO UPRIZORENJE

KAZALIŠTE ULYSSES VRAĆA SE METROPOLI 'Antigona – 2000 godina kasnije' gostuje u Zagrebu

 press
"U jednoj zborskoj dionici govori se da se traume prenose iz generacije u generaciju. Nadam se da ćemo mi ili buduće generacije moći stvoriti stvarnost koja će biti pozitivna i koja će se kao takva moći prenositi s generacije na generaciju“, rekla je redateljica

Regionalna suradnja brijunskog Kazališta Ulysses i Scene MESS iz Sarajeva urodila je predstavom u režiji Lenke Udovički 'Antigona – 2000 godina kasnije' koja će se predstaviti zagrebačkoj publici i ljubiteljima kazališne umjetnosti iz cijele Europe 3. ožujka na impozantnoj pozornici Zagrebačkog kazališta mladih. Zbog velikog interesa publike za hvaljenu predstavu osigurane su dvije izvedbe istoga dana, u 18 sati te u 21 sat.

Predstava, u kojemu naslovnu ulogu igra Maja Izetbegović uz doajena Radu Šerbedžiju, te Ermina Brava, Katarinu Bistrović-Darvaš, Dženanu Džanić, Jelenu Lopatić i Damira Urbana, propituje mitsku priču koju je neponovljivi Sofoklo pisao u vrijeme rađanja europske civilizacije i pobjede nad barbarizmom.

Ovo po mnogo čemu posebno uprizorenje Antigone postavlja paralelu između antičke junakinje i naših prostora danas, dvadeset godina nakon ratnih sukoba.

Najavljujući gostovanje predstave u Zagrebu, redateljica Lenka Udovički istaknula je kako ju je u kreativnom procesu stvaranja uz svoje suradnike preispitivala vrijeme dubokih dilema i pitanja u kojemu se nalazimo te u kojemu će nas smjeru odvesti društvo.

press

“U predstavi su dvije Antigone koje naizgled imaju različite probleme. Antigonu prije dvije tisuće godina i ovu današnju. Dva naizgled različita problema su zapravo proizvod istog procesa kojeg naša civilizacija živi 2000 godina. U jednoj zborskoj dionici govori se da se traume prenose iz generacije u generaciju. Nadam se da ćemo mi ili buduće generacije moći stvoriti stvarnost koja će biti pozitivna i koja će se kao takva moći prenositi s generacije na generaciju“, rekla je redateljica.

Pored istaknutih i dokazanih glumačkih imena, projekt su svojim talentom oplemenili studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:43