REGOČ U KARLOVCU

Maštovito i jednostavno iznesena bajka Ivane Brlić Mažuranić o divu i djevojčici

Karlovački Zorin dom proslavio je 65 godina Baletnog studija predstavom za djecu “Regoč”. Režiju i koreografiju osmislila je Martina Maričić, igra i pleše tridesetero djece, a naslovnu ulogu tumači Nino Pavleković, mlad glumac koji je nedavno primljen u stalni angažman.

Bajka o divu koji broji kamenje pa sretne djevojčicu Kosjenku i krene s njom na (metaforičko) putovanje iznesena je maštovito i jednostavno. Zatamnjena scena mnogo ovisi o svjetlosnim efektima, rad Roberta Pavlića, koreografija je logična i dinamična, mladi akteri uvježbani, a Regoč upravo izvrstan.

Pavleković odlično radi i s djecom, Kosjenku igra Ela Jurajevčić, a Ljilju Matija Galović, a sam se kreće na štulama, kupljenim preko eBaya, tako da je mnogo viši od dva metra, zabavlja i opušta smirenim baritonom, svijetlim, koji nije nimalo “divovski”, ali je uvjerljiv.

Pišući o predstavi iste kuće “Kaos iz kulisa”, bio sam naglasio njegovu scensku inteligenciju, koja i ovdje dobiva priliku. Glumac se, inače, boji visine, pa ovdje koristi glumu i za nov privatni izazov.

Kako bilo, neobično je važno da predstave za djecu budu što bolje. Djeca su jedini pravi kritičari, a često im se prodaje boza, tobože za djecu. Što ih odbija, instinktivno. Ali ako dijete samo jednom doživi čaroliju dobre predstave, cijeli će život na neki način biti “inficirano” teatrom.

Baletni studio karlovačkog Zorin doma polazi više od dvjesto pedeset djece, koji sada napokon imaju prilike da nastupe, oni najbolji, u ovakvim profesionalnim produkcijama, kakve se u Zorin domu nižu redovito otkako ga je preuzeo ravnatelj Srećko Šestan.

Jedina ozbiljna primjedba jest to što je stroj za maglu slabo radio. Nije baš neka poplava nastala. Međutim, problem je riješen. Upravo je stigla nova naprava. U kazalištu je zanovljena i rasvjeta i, općenito, dosta se ulaže u opremu.

Ove će kalendarske godine Zorin dom zabilježiti prvi put u povijesti da će jedna od predstava za odrasle doživjeti pedesetu reprizu, a jedna od predstava za djecu stotu.

Nekoliko tisuća građana redovito gleda predstave u Zorin domu, a ovu dječju pogledat će i još nekoliko tisuća djece. Za grad od 45 tisuća stanovnika - malo čudo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:13