SPAMALOT

MONTY PYTHON U OPATIJI Nikola Kojo u beogradskoj verziji mjuzikla kao luckasti kralj Arthur u potrazi za Svetim gralom

 YouTube
 

ZAGREB - Jedan od najgledanijih broadwayjskih mjuzikala ikad - "Spamalot", nadahnut filmom "Monty Python i Sveti gral", u beogradskoj produkciji i režiji Radoslava Milenkovića, gostuje u četvrtak, 3. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Utemeljen na libretu i stihovima Erica Idlea, originalnog člana proslavljene grupe Monty Phyton, taj komični mjuzikl donosi priču o potrazi luckastog i veselog kralja Arthura za Svetim gralom.

U pustolovini mu pomažu vjerni sluga Patsy i vitezovi okruglog stola, a potraga kroz cijelo kraljevstvo postaje avantura njihovih života s mnoštvom urnebesnih dogodovština.

Mjuzikl je najprije na Broadwayu bio postavljen 2005. godine i uskoro je imao 14 nominacija za nagradu Tony, od kojih je osvojio njih tri, te titulu najboljeg mjuzikla te sezone u SAD-u.

Predstava bilježi 175 milijuna dolara zarade i više od dva milijuna gledatelja diljem svijeta, od Kanade i Meksika, preko Britanije i Mađarske pa do Japana i Južne Koreje.

Beogradska produkcija predstavlja istaknute glumce iz regije - u glavnoj ulozi je Nikola Kojo, Sir Robin je Gordan Kičić, Sir Lancelot Nikola Đuričko, Sir Galahad Dejan Lutkić, Patsy je Srđan Timarov, Sir Bedivere Miroljub Turajlija, Povjesničar Ivan Marković, a Gospa od Jezera Jelena Jovičić.

"Mjuzikl obiluje tradicionalnim britanskim humorom i u prepoznatljivom montipajtonovskom stilu obrće realnost na komičan i sarkastičan način, uz neizbježnu dozu šarma i lokalnih 'fora' glavnih glumaca", ističe se u najavi "Spamalota".

Osim scenarija i stihova Eric Idle je autor glazbe, uz Johna Du Preza, dirigentica je Vesna Šouc, koreografkinja Jelena Arsić, kostimografkinja Snežana Šimić, a scenografkinja Vesna Popović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:04