SVJETSKI DAN PLESA

'NA KAVI ISPOD TREPAVICA' Potraga za oblicima komunikacije kroz svakodnevne male rituale

 Facebook

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana plesa, koji se obilježava u subotu 29. travnja, Zagrebački plesni centar (ZPC) najavljuje premijeru plesne predstave "Na kavi ispod trepavica" autorice koncepta i koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, koja se bavi potragom za oblicima komunikacije kroz svakodnevne male rituale.

"Život, ili točnije ono što bismo mogli nazvati svojom osobnom stvarnošću, čine mali rituali, slučajnosti, neki važni susreti", stoji u najavi.

"U želji za iskustvom koje bi bilo zajedničko, univerzalno, ono koje želimo podijeliti s drugima, u stalnoj smo potrazi za strategijama komunikacije, za mjestima susreta", dodaje se. Potraga za vremenom i prostorom mogućih susreta događa se jednako na kavi u gradu kao i "na kavi ispod trepavica".

No, moguće je da smo zapravo ponajviše "uključeni" u svemir upravo u trenucima koji izmiču čvrstoj kategorizaciji racionalnog i događaju se u rascjepu između sna i jave: predstava nastaje upravo na toj propusnoj granici između potrage i potrebe, osjetilnog i osjećaja, fikcije i stvarnosti.

Izvode ju Dora Kokolj i Eni Vesović. Dramaturginja je Maja Sviben, dizajn projekcije potpisuje Majda Džanić Bogojević, a kostime Emina Kušan.

"Ispijanje kave ispod trepavica" dio je ZPC-ova ovogodišnjeg programa obilježavanja Svjetskog dana plesa, koji se tradicionalno obilježava 29. travnja, a ove godine organizatori najavljuju cjelodnevni program događanja i aktivnosti.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Program započinje u dvorištu ZPC-a u 11 sati s glazbenicima Nomad jama pod vodstvom Martine Granić. U 13 sati slijedi predavanje Mateje Miković, a Petra Valentić približit će suvremeni ples svim zainteresiranima u 15 sati.

Premijera predstave Zrinke Lukčec Kiko na rasporedu je u 20 sati, nakon čega slijedi otvorenje izložbe fotografija Nikoline Nerat Jukić pod nazivom "Movem(om)ent".

"Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje granice, on je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek autor, sredstvo i samo umjetničko djelo", ističu iz ZPC-a.

Raznolikost i bogatstvo plesnih formi u svijetu se obilježava od 1982. godine, a u Hrvatskoj od 1999. I ove godine, kao i svake, u ZPC-u će se pročitati Svjetska poruka čija je autorica jedna od najpoznatijih koreografkinja, nedavno preminula Trisha Brown, te hrvatska poruka istaknutog baletana Miljenka Vikića.

Cjelovit program događanja dostupan je na službenoj web stranici ZPC-a, www.zagrebackiplesnicentar.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:01