SUVREMENI PLES

'Nastup' Studija za suvremeni ples predstavlja povratak čistom pokretu

Nova predstava koreografski i izvedbeno istražuje polje između očišćenog pokreta i fizičke izdržljivosti, koreografske zadatosti i determiniranosti zvukom i prostorom

ZAGREB - Jučerašnjom tiskovnom konferencijom Studio za suvremeni ples najavio je svoju najnoviju predstavu 'Nastup' nastalu u suradnji s koreografom Matijom Ferlinom. Predstave će se održati 04. i 05. veljače 2010. u 20 sati na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih, a karte se mogu nabaviti na blagajni ZeKaeM-a.

Povratak čistom pokretu uz naglasak na njegovoj vitruoznosti početne su premise sustava koji u novoj plesnoj predstavi Studija za suvremeni ples “Nastup” istražuje i razvija mladi plesač i koreograf Matija Ferlin. Pri tome sustav definira kao manifestni niz odluka/pravila koje u 12 koreografskih cjelina ideju plesa tematski usmjeravaju jedino i samo prema čistome pokretu lišenom svakog mogućeg gestusa i značenja upisanog u njega.

Istraživanje sustava zasniva se, osim na dvije navedene, i na premisi da je tijelo kao takvo lišeno koncepta plesnog predznanja, te da je morfologiju tijela bez (pred)znanja moguće prenijeti u plesački aktivno i razvijeno tijelo.

Ideju za koreografsko-istraživački koncept predstave “Nastup” Ferlin razvija iz odnosa prema plesnim poetikama sedamedestih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Izolirajući tipizirane obrasce plesne morfologije uzima ih kao bazu za koreografsko istraživanje.

“Plesnost” pokreta, usmjerenost pokreta prema “očišćenosti”, prema pokretu koji nije drugo nego ples, dodatno se dekonstruira, inzistirajući na potpunom očišćenju ne samo pokreta od značenja, već i od onoga što bi se u pokretu moglo prepoznati kao “plesno”.

Ferlin, uz pomoć plesača Studija za suvremeni ples , Petre Hrašćanec Herceg, Ane Mrak, Nataše Mihoci, Ane Vnučec i Roberte Milevoj, koreografski i izvedbeno istražuje polje između očišćenog pokreta i fizičke izdržljivosti, koreografkse zadatosti i determiniranosti zvukom i prostorom.

Studio za suvremeni ples prvi je, a time i najstariji, hrvatski ansambl suvremenoga plesnog izraza, a 2012. godine proslaviti će svoj pedeseti rođendan.

Svoj rad SSP oduvijek je temeljio na tradiciji inovacije u polju suvremenoga plesnog izraza, iznova prihvaćajući nove trendove u umjetničkoj i kulturnoj komunikaciji. Tako je i u ovoj produkciji svaka od 12 cjelina osim prostorom izvedbe (scena-u-sceni) determinirana i glazbenom podlogom odabranih autora Constellation Recordsa, utjecajne kanadske nezavisne diskografske kuće poznate po doprinosu post-rocku.

Na playlisti “Nastupa” tako ćemo čuti bendove poput Do Make Say Think, Sandro Perri, Hangedup, A St. Mount Zion, Godspeed You Black Emperor, Re:, Exhaust, Vic Chesnutt i dr.

- Možda se radi o zabludi, ali Constellation uvijek gaji nadu da možemo dati više od popularne zabave. To je ideja koju ponekad potvrde umjetnici izvan svijeta glazbe koji žele surađivati s našim umjetnicima, s glazbom koju oni proizvode i idejama do kojih oni dolaze. Naši skromni projekti možda ne mogu dobiti veću pohvalu od one koju dobivaju prilikom spajanja s umjetnicima suvremenog plesa poput ovih koji su uključeni u ovaj program - izjavio je Don Wilkie iz Constellation Records-a.

koreograf: Matija Ferlin

izvode: Petra Hrašćanec Herceg, Nataša Mihoci, Roberta Milevoj, Ana Mrak, Ana Vnučec

glazba: Constellation Records

scenografija: Mauricio Ferlin

teorijska podrška: Goran Ferčec

kostimi: Desanka Stjepanović

dizajn svjetla: Aleksandar Čavlek i Matija Ferlin

produkcija: Studio za suvremeni ples

partner pri projektu: INK-Pula

producent: Branko Banković

odnosi s javnošću: Ana Kovačević

grafički dizajn: Tina Ivezić

fotografije: Danko Stjepanović

umjetnička voditeljica: Bosiljka Vujović-Mažuran

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:14