CRNI FLOMASTER

OLIVER FRLJIĆ ZA JUTARNJI O NATPISU KOJI POZIVA NA NJEGOVU SMRT 'Ovaj grafit govori o shizofreniji u društvu'

 Tomislav Krišto/CROPIX
U Vinkovcima je osvanuo vrlo opasan grafit kojim se poziva na smrt redatelja i intendanta riječkog HNK Olivera Frljića

Situacija u društvu polarizira se posljednjih dana do krajnjih granica, što nikome ne čini dobro, a poprište tog ideološkog rata postala je - kultura. Glumica Nina Violić, nakon objave svojeg statusa na Facebooku, dobila je prijetnje, i smrću i silovanjem, dok je u Vinkovcima osvanuo vrlo opasan grafit kojim se poziva na smrt redatelja i intendanta riječkog HNK Olivera Frljića. "Smrt Frljiću" ispisano je crnim flomasterom na jednoj od sivih trokatnica u Vinkovcima, na adresi Ivana Gundulića.

Ogranak vinkovačkog SDP-a oglasio se priopćenjem u kojemu, među ostalim, stoji: "Svi smo svjesni jačanja ekstremizma, stigmatiziranja i osuđivanja građana koji se ne uklapaju u primitivne rasno i etnički čiste koncepcije zaluđenih pojedinaca kojima su poziv na progonstvo, nasilje ili čak smrt normalan dio svakodnevice".

U ovakvim trenucima, smatraju, najgore što cjelokupno društvo može uraditi jest – šutjeti, jer "ovdje nije riječ samo o bezopasnom i nimalo humorističnom natpisu, već možemo govoriti o rastućem trendu mržnje i diskriminacije usmjerenom protiv ljudi u čijem opisu posla stoji – provocirati javnost da ih se protrese iz njihovog malograđanskog mikrokozmosa i osvijesti o nazadnom i katastrofalnom intelektualno-duhovnom stanju u kojemu se hrvatsko društvo nalazi", priopćili su, te, dalje, tumače: "Smatramo kako je dužnost svakoga građanina Hrvatske reagirati na bilo kakav oblik govora mržnje, diskriminacije i pozivanja na nasilje jer danas je to Oliver Frljić, sutra to možete biti Vi, netko od Vaše rodbine i susjedstva".

Inače, nije tajna da Zlatko Hasanbegović i Oliver Frljić nisu politički istomišljenici, no aktualni ministar kulture izjavio je da nema namjeru smjenjivati Frljića s mjesta intendanta.

Frljić, pak, na sve kaže: "Ovaj grafit govori o shizofreniji u društvu danas, o društvu koje poziva na kršenje zakona, o Crnoji koji je pozivao ulicu da uzme pravde u svoje ruke, o registru izdajnika, o društvu koje je dalo puno znakova tko su njegovi neprijatelji...".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:00