VIŠE OD 200 LUTKARA IZ 9 ZEMALJA

OTVOREN 49. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA PIF: Zagreb postaje grad kojim vladaju lutke

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Lutkarska predstava "Tko konjima plete grivu" u izvedbi regionalnog kazališta lutaka Alakay iz grada Aktobe u Kazahstanu otvorila je u utorak navečer u Zagrebu 49. međunarodni festival kazališta lutaka PIF, na kojemu će do 18. rujna svoja najnovija ostvarenja predstaviti više od 200 lutkara iz devet zemalja i Hrvatske, te tako na deset dana još jednom pretvoriti glavni grad Hrvatske u "grad kojim vladaju lutke".

Dobrodošlicu na 49. PIF publici je u Kulturnom centru Travno poželio ravnatelj te institucije Josip Forjan, koji je napomenuo kako je u svojoj gotovo polustoljetnoj povijesti festival dosad ugostio više od 860 predstava sa svih kontinenata, odnosno više od 1900 izvedbi, te oko 1200 popratnih programa.

"Svake godine PIF-ova događanja u našemu gradu prati oko deset tisuća malih i velikih gledatelja, što pokazuje da lutkarstvo nije dobna, već umjetnička kategorija", poručio je Forjan.

Zahvalio je Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture na potpori koja omogućuje realizaciju PIF-ova programa, a svim sudionicima i umjetnicima na njihovu stvaralačkom doprinosu.

Umjetnička voditeljica programa Livija Kroflin napomenula je kako je ove godine festival posvećen prošle godine preminulom lutkaru, pedagogu i redatelju Zvonku Festiniju, dugogodišnjem članu i predsjedniku umjetničkog savjeta PIF-a.

Izrazila je posebno zadovoljstvo što ove godine festivalski program predstavlja čak tri ispitne produkcije studenata glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku, te zahvalila vjernoj PIF-ovoj publici, "među kojoj ima i onih koji taj festival prate već desetljećima".

PIF već 49 godina pridonosi stvaranju kulturne slike grada Zagreba, a službeno ga je otvorila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, koja je kazala kako je riječ o najstarijem festivalu kojim vladaju lutke, a "koji je postao pravim zagrebačkim brendom".

Publika je na otvorenju ovacijama i aplauzom pozdravila goste iz Kazahstana, čija je predstava "Tko konjima plete grivu" inaugurirala ovogodišnji festival atmosferičnom predstavom u kojoj glumci i glazbenici hvaljenog i nagrađivanog kazališta Alakay pomoću plastičnih lutaka i uz glazbenu pratnju na tradicionalnim kazačkim glazbalima kroz kombinaciju lutkarskog umijeća, tradicijskih elemenata i glume nastoje približiti ozračje nepreglednih kazahstanskih stepa.

U predstavi se koriste glazbala kao što su dombra (vrsta lutnje), daulpaz (mali bubanj zaobljen s donje strane), kobyz (glazbalo sa žicama od konjske dlake) i asatayak (udaraljke koje daju metalni zvuk), neka od kojih su nekada služila u šamanskim obredima. Na redovitom je festivalskom programu u četvrtak 15. rujna u Gradskom kazalištu Trešnji, a namijenjena je djeci od šest godina starosti na dalje.

Presjek svijeta lutaka od Kazahstana do Meksika

Tijekom deset festivalskih dana 49. PIF donosi 16 predstava u službenom dijelu programa, koje će imati 20 izvedaba, te 14 predstava u neslužbenom dijelu programa, kao i 23 popratna programa izložbi, promocija knjiga, lutkarskih radionica, filmskih projekcija i uličnih performansa.

Festivalska je događanja u subotu 10. rujna u središtu Zagreba tradicionalno najavila Pifkova povorka, a dan uoči početka festivala u foajeu Scene Travno otvorena je izložba lutaka i svitaka "Wayang - indonezijsko lutkarstvo" uz izvedbenu prezentaciju indonezijskih glazbala, a od petka se u Etno galeriji može pogledati izložba "Lutka, maska... PIF".

Na sceni KUC-a Travno, Centra mladih Ribnjak, Zagrebačkog kazališta lutaka, Gradskog kazališta Trešnje, Zagrebačkog plesnog centra, Dječjeg kazališta Dubrava, Dječjih vrtića Potočnica te Travno, kao i na brojnim mjestima na otvorenome – na Cvjetnome trgu, platou Mamutice i drugdje, do 18. rujna nastupit će više od 200 umjetnika iz Bugarske, Izraela, Kazahstana, Meksika, Rusije, Slovačke, Španjolske, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

U službenom programu festivala bit će prikazana i predstava za odrasle "Ljubav P i strast B" slovačkoga kazališta Odivo iz Banske Bistrice, nastala po drami Federica Garcije Lorke. Meksičko kazalište La Cucaracha izvest će predstavu "Usmena predaja i ekologija", priču o moru, ljudskoj prisutnosti i njezinim posljedicama te razumijevanju života, a španjolsko Los claveles iz Murcije ispričat će poznatu priču o sedam kozlića.

Bugarski Sfumato nastupit će s predstavom "Obitelj Samsa", utemeljenom na Kafkinim dnevnicima i noveli "Preobražaj", a izraelsko kazalište Key iz Tel Aviva izvest će nagrađivanu predstavu bez riječi "Kad je sve bilo zeleno", koja "priča priču o čovječanstvu, prirodi i pohlepi". Rusko Kazalište lutaka iz Samare gostuje s predstavom "Mala mišica", bajkom o poljskoj mišici koja je željela biti dama, a srbijansko Kazalište mladih iz Novoga Sada izvest će "Ožalošćenu porodicu", adaptaciju poznatoga djela Branislava Nušića.

Na festivalu gostuju i četiri slovenska lutkarska kazališta. Lutkovno gledališče Ljubljana nastupit će s predstavom "Sutra je bila zabava", Lutkovno gledališče Maribor s lutkarskim mjuziklom "Nakaze" koji se bavi etičkim pitanjima današnjice, Lutkovno gledališče ZAPIK izvest će predstavu "U zemlji prstnih lutaka", a Mini teatar iz Ljubljane "Snjeguljicu".

Od hrvatskih kazališta na festivalu sudjeluju Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka s predstavom "Nije me strah", Gradsko kazalište lutaka Split s "Ukradenim suncem", lutkarska organizacija LOFT i Kruna Tarle - Art s predstavom "Iš'o Viljo u dućan", a Zagrebačko kazalište lutaka s "Crvenkapicom".

Festival završava u nedjelju, 18. rujna dodjelom nagrada na svečanosti u Kulturnom centru Travno, nakon koje će Umjetnička akademija iz Osijeka izvesti predstavu "Faust" izvan konkurencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:37