ŠARMANTNA ANA

POVRATAK OMILJENE GLUMICE U NACIONALNO KAZALIŠTE 'Teško je postaviti djelo koje svi znaju i koje je oblikovalo Zagreb. Nećemo se natjecati s filmom'

 

- Jako je teško postaviti djelo koje svi znaju i koje je oblikovalo Zagreb i Zagrepčane. Nećemo se natjecati s filmom, nego ćemo pokazati jednu širu sliku i odati hommage zagrebačkom mentalitetu koji je tamo opisan - kaže Rene Medvešek, redatelj predstave “Tko pjeva zlo ne misli”, čija će se premijera održati 28. rujna u zagrebačkom HNK.

Predstava je inspirirana scenarijem Kreše Golika za kultni film “Tko pjeva zlo ne misli”, koji je jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastao na temelju “Dnevnika maloga Perice” Vjekoslava Majera iz 1942. godine.

U kazališnoj verziji ovog dramskog mjuzikla gospona Fulira glumit će Krešimir Mikić, Anu Šafranek Zrinka Cvitešić, Franju će utjeloviti Dušan Bućan, a Minu Ivana Boban. Glumački ansambl čine još i Ivan Colarić, Ivan Glowatzky, Dušan Gojić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Vanja Matujec, Iva Mihalić, Vlasta Ramljak, Barbara Vicković, Silvio Vovk te Mirta Zečević.

Radnja predstave, koja Zrinku Cvitešić vraća na njezinu matičnu pozornicu, događa se na Gornjem gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza preko posjeta kavanama do odlaska na izlete u zagrebačku okolicu. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica poremetit će dolazak šarmantnoga neženje, gospona Fulira, koji će početi hofirati Ani...

Priču o svakodnevici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u Medvešekovoj scensko-glazbenoj priči obogaćuje program u “špajzecimer” smještenog radioaparata, koji ima važnu ulogu u ovom kazališnom potpourriju koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba.

- Predstava za koju probe traju osam tjedana vrlo je složena, ali mi koji je radimo slutimo da će se na premijeri dogoditi nešto jako lijepo. Kakvi su Krešimir Mikić i Zrinka Cvitešić u ulogama gospona Fulira i Ane Šafranek? Ma, oni su preslatki par, ali najbolje je da dođete na predstavu i sami se u to uvjerite - poziva redatelj Rene Medvešek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:47