DUBROVAČKE LJETNE IGRE

PREMIJERA 'ORLANDA' NA LOKRUMU Sjajni pjevači nosili operu bez razglasa u vrtu samostana

Kontratenor Owen Willetts kao Orlando
 

“Music is my boyfriend“ natpis je na majici koju je pri kraju Händelove opere “Orlando” odjenula Dorinda kojoj neuzvraćena ljubav očito nije pokvarila raspoloženje.

A njenu bi poruku mogao izreći svatko tko je na bilo koji način sudjelovao u tom zanimljivom projektu. Naime, stekli smo dojam da je Händelova glazba toliko inspirativno djelovala na sve, da su se svi mogući problemi koji nas muče riješili ili makar ublažili.

Dvotjedne probe

Opera “Orlando” pravi je projekt festivalskog ansambla, dakle nije riječ o nečijem gostovanju ili turneji koja je započela na sjeveru Hrvatske i završila na Dubrovačkim ljetnim igrama. Premijeri su prethodile dvotjedne probe u Zagrebu te finalne u Dubrovniku. Odnosno, u klaustru benediktinskog samostana na otoku Lokrumu u kojem se opera izvela. Vrtni labirint okružen mediteranskim zelenilom i bogatim krošnjama predstavljao je prostor u kojem gotovo i nije trebala nikakva intervencija osim kružnog podija oko jedne vremešne palme. U labirintu su se skrivali, tražili i nalazili glavni protagonisti opere. Tražili su oni i svoj identitet pa su često mijenjali spolove. Biti pravi muškarac ili prava žena, što to znači?

Uživjeli su se

Bez mikrofona, bez razglasa i bez akustike kakvu osiguravaju koncertne dvorane i zatvoreni prostori, pet je pjevača pokazalo izuzetnu uživljenost, velike pjevačke sposobnosti i glumačku slojevitost. Na prvom mjestu istaknimo sopranisticu Mariju Kuhar Šoša kao Dorindu i mezzosopranisticu Renatu Pokupić kao Medora. Njima pridružimo kontratenora Owena Willettsa kao Orlanda, basbaritona Davida Oštreka kao Zoroastra i sopranisticu Ivanu Lazar kao Angelicu. Spomenimo kako publika sjedi rascjepkana na više lokacija, šest ili sedam, što stvara posebnu dinamiku. Svatko sve čuje, ali možda i ne vidi, što, eto, nije ni važno.

Ivana Lazar i Marija Kuhar Šoša

Režiju, dizajn svjetla i scenografiju potpisuje Janos Szikora, asistentica redatelja a ujedno inspicijentica je Zrinka Petrušanec, kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, a koreografiju Zrinka Japunčić.

Glazbeni voditelj i dirigent opere “Orlando” je David Bates, a u izvedbi sudjeluju i članovi Hrvatskog baroknog ansambla i plesačice Plesnog studija Lazareti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:23