LUTKE IZ CIJELOG SVIJETA

ŠARENA POVORKA LUTAKA NAJAVLJUJE 49. PIF Ove godine čak četiri lutkarske predstave za odrasle

Predstava 'Tko konjima plete grivu' iz Kazahstana
Službeni program započinje 13. rujna u 20 sati na Sceni Travno predstavom 'Tko konjima plete grivu' iz Kazahstana

49. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF održavat će se ove godine od 13. do 18. rujna u brojnim kazalištima i otvorenim lokacijama u Gradu Zagrebu, a predstave dolaze iz doista raznovrsnih zemalja, od Kazahstana do, Meksika, Slovenije, Bugarske, Rusije, Srbije, Slovačke, Španjolske te naravno iz Hrvatske.

U službenom programu predstavit će nam se 16 predstava i 19 izvedbi od čega je 18 u Zagrebu i jedna u Sisku. Kako je jedan od ciljeva PIF-a da otkloni pogrešno shvaćanje da je lutka samo za djecu, ove godine možete pogledati čak 4 lutkarske predstave za odrasle.

10. rujna u 11 sati PIF će najaviti tradicionalna, gromoglasna, šarena i vesela povorka lutaka i njezinih prijatelja, koja kreće iz Tkalčićeve ulice u Zagrebu. Povorci se mogu priključiti svi ljubitelji kazališta, lutke i povorki te svi nasmijani i veseli sugrađani koji žele zaplesati ulicama Zagreba.

Službeni program započinje 13. rujna u 20 sati na Sceni Travno predstavom Tko konjima plete grivu Regionalnog kazališta lutaka ALAKAY, Republika Kazahstan (dob 6+). Tu predstavu možemo smatrati simbolom kazahstanskog kazališta. Vizualno i glazbeno vrlo impresivno prenosi svjetonazor nomadskih naroda, dočarava nam beskrajnu kazahstansku stepu, galop konja…

U programu su i Nakaze (dob 15+) slovenskog Kazališta lutaka Maribor, nimalo metaforičkog naslova, lutkarski mjuzikl koji se bavi teškim etičkim pitanjima današnjice. Predstava o nakazama iz cirkusa nastala je na temelju motiva iz kultnog filma 'Nakaze' redatelja Toda Browninga.

Ljubav P i strast B Kazališta ODIVO iz Slovačke jedna je od predstava za odrasle, mali lutkarski bombon po motivima F. G. Lorce.

U bloku predstava za najmanje svakako treba obratiti pozornost na predstavu U zemlji prstnih lutaka Lutkarskog kazališta ZAPIK i Doma za djecu i umjetnost, Republika Slovenija (dob 3+). To je interaktivna iskustvena predstava koja ujedinjuje tradiciju sa suvremenim kazalištem i istražuje mogućnosti njihova dijaloga.

Kao i obično, očekuje nas bogati popratni program koji započinje otvorenjem IV. izložbe dječjih lutkarskih radova LUTKA, MASKA, PIF... 9. rujna 2016. u 18.00 sati u Etno art galeriji, Ulica baruna Trenka 1. U ponedjeljak 12. rujna 2016. u 19 sati otvaramo izložbu WAYANG – indonezijsko lutkarsko kazalište temeljene na istraživačkom radu kulturnih antropologinja Tee Škrinjarić i Marine Pretković.

Osim izložbi očekuju nas i dvije promocije, filma i knjige, tako da zaista možemo reći da ovogodišnji PIF predstavlja lutku u svim njezinim oblicima! Lutkarski film Jan putuje Katarine Arbanas možete pogledati u ponedjeljak, 12. rujna 2016. u 19.30 sati u Kulturnom centru Travno, B. Magovca 17, dok promociju knjiga Mile Gatara i zadarsko lutkarstvo i Vjera u lutku možete popratiti u četvrtak, 15. rujna u 19 sati u Etno art galeriji, Ulica baruna Trenka 1, Zagreb.

Detaljan program 49. međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF potražite na stranici www.pif.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:30