BALET PREMA SLAVNOM ROMANU

SELIMOVIĆEVO DJELO NA SPLITSKOM LJETU 'Derviš i smrt' spreman za premijeru u Splitu

Probe baleta 'Derviš i smrt' splitskog HNK u koreografiji Igora Kirova. Na fotografiji: Tomislav Petranović igra glavnu ulogu
 Jakov Prkić / HANZA MEDIA
Koreograf je Igor Kirov, libreto potpisuje Sašo Dimoski, a glazbu je skladao Goran Bojčevski

Koreograf Igor Kirov počeo je rad na svojem novom baletu - riječ je o baletnom uprizorenju knjige “Derviš i smrt” Meše Selimovića. Taj će balet biti premijerno izveden na ovogodišnjem Splitskom ljetu. Libreto potpisuje Sašo Dimoski, glazbu je skladao Goran Bojčevski, a kostime osmislio Aleksandar Noshpal. Koreografiranjem ovog djela do sada se na ovim prostorima bavio samo Drago Boldin, koji je na glazbu Vojina Komadine balet postavio na scenu sarajevskog Narodno pozorište.

Osim činjenice da se ovim Selimovićevim djelom baletni koreografi nisu pretjerano bavili, dodatna zanimljivost je što će u ovome baletu nastupiti i prvak zagrebačkog HNK Tomislav Petranović, kojem je ovo prvi put da radi sa splitskim ansamblom. Petranović nam je rekao kako su probe počele prošli tjedan, a da je od samog početka jako uzbuđen što se tiče teme, kao i koreografije.

Umorni su

- Počeli smo dosta intenzivno raditi i već imam muskulfiber, koji u pauzama liječim morem. Još uvijek mi je sve jako novo, s obzirom na to da mi je prvi put da plešem u Splitu. Reakcije ljudi na ovaj naslov pokazuju da se vesele predstavi, ali mislim da su i očekivanja velika pa pokušavam kontrolirati taj dodatni pritisak koji osjećam - rekao nam je Petranović, koji dodaje kako je pozitivno iznenađen koreografom. Kirov je, kaže, nevjerojatno pripremljen i vrlo se ozbiljno primio posla.

Zagrebački prvak kaže kako je, u trenutku kad mu je Kirov ponudio ulogu Ahmeda Nurudina, odmah znao da je to uloga koja se ne odbija. Morao je najprije provjeriti s vodstvom zagrebačkog HNK je li u redu da započne rad na tom projektu, a kada su mu odobrili, bacio se na posao. Ova uloga sa sobom nosi veliki rizik, dodaje Petranović, no premda je pred njim puno posla, siguran je da su i kompanija i koreograf, a i on sam, spremni za ovaj veliki zalogaj.

Novi izazov

Sam Kirov ne krije koliko se rado upustio u ovaj izazov - kaže kako je svjestan je da je ovo veliki korak u nepoznato. Oduvijek je želio publici ispričati priču o položaju pojedinca u totalitarnom ideološkom sustavu.

- Želim pronaći novog derviša, koji živi danas, a zapravo dolazi iz prošlosti i živjet će u budućnosti. Sa svojim timom razmišljao sam o tome. Svi smo se okupili kako bismo pronašli novog derviša i mislim da smo uspjeli - kaže Kirov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:48