PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

TKO ĆE NASLIJEDITI DUŠKA LJUŠTINU? Otkrivamo najizglednijeg kandidata za novog ravnatelja Kerempuha

 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Pisali smo nedavno u predstojećim izborima za ravnatelja u dva zagrebačka komunalna kazališta, Kerempuhu i Komediji.

Kad je posrijedi Kerempuh, situacija se izgleda razbistrila. Najdugovječniji ravnatelj u povijesti teatra Duško Ljuština, kako smo prvi bili javili, odlazi u mirovinu s istekom ove godine, a najizgledniji kandidat za njegova nasljednika jest Roman Šušković Stipanović.

Nedavno smo izvijestili o njegovoj i o kandidaturi Željke Udovičić. Međutim, poznata kazališna dramaturginja, nekadašnja pomoćnica ministra kulture, sada zaposlena u Zagreb filmu, čini se da je odustala dok je eto bivši ravnatelj zagrebačkog dječjeg kazališta Trešnja i uspješan vlasnik privatnog malog kazališta Teatroman ostao u igri. Šušković Stipanović dakle nema protukandidata ozbiljnog.

Drama međutim raste u i oko Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Kazališno vijeće na isteku osmogodišnjeg mandata, na čelu s Ivicom Prlenderom, jednoglasno je stalo na stranu zaposlenika kuće Krešimira Batinića, uglednog mladog dirigenta, koji predstavlja stari establishment ovoga malog zagrebačkog HNK. Na drugoj je strani ostao glumac i poduzetnik Adam Končić, vršitelj dužnosti ravnatelja, za kojega je dosad optirao gradonačelnik Milan Bandić i donedavno HDZ. Iza Končićeva jednogodišnjeg mandata vršitelja dužnosti ravnatelja ostali su rezultati. Povećao je prihode, vratio dugove, obnovio program, podvostručio ga takoreći, ali je naišao na otpor starog lobija u kući.

U skladu s procedurom, na temelju izvještaja Vijeća, skupštinski Odbor za imenovanja donio je odluku o imenovanju Batinića, rješenje je potpisao predsjednik vijeća Mikulić (HDZ) i proslijedio ga na raspravu i usvajanje u gradski parlament. Sutra zasjeda Odbor za kulturu toga parlamenta koji Batinićevo imenovanje može i odbiti, a zatim slijedi rasprava i glasovanje u Gradskoj skupštini, 21. ožujka, koja može povjerenje dati i Končiću… Takvi su naša politika i teatar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:52