KOMEDIJA I KEREMPUH

TOMISLAV ČADEŽ O KADROVIRANJU U KAZALIŠTU Dva nova ravnatelja, dvije političke pozadine imenovanja

Mladi dirigent Krešimir Batinić izabran je za novog ravnatelja zagrebačkog kazališta Komedija
Gradonačelnik Bandić očito je ovdje popustio da negdje drugdje dobije HDZ-ovu potporu. Netko će, tko zna gdje, i tko zna kad, biti promoviran, a da i sam ne zna zašto

Pisali smo proteklih mjeseci nekoliko puta o izboru novih ravnatelja Zagrebačkog satiričkog kazališta Kerempuh i Gradskog kazališta Komedija. Kao što smo i najavili, zagrebačka je Gradska skupština potvrdila Romana Šuškovića Stipanovića za nasljednika Duška Ljuštine u Kerempuhu.

Ljuština je Kerempuh vodio dulje nego je i jedan ravnatelj u Europi vodio ikoji teatar i vodit će ga do konca godine. Ne znamo točno kako je politički donesena odluka o Šuškovićevu izboru, ali vrlo je vjerojatno da je dosadašnji ravnatelj pridonio njegovu pozicioniranju.

Kad je posrijedi Komedija, Gradska skupština izabrala je Krešimira Batinića, uglednog mladog dirigenta, na čijem se primjeru zorno otkriva kako funkcioniraju politički odnosi u glavnome gradu. Naime, Batinić je pobijedio Adama Končića, dosadašnjeg vršitelja dužnosti, jer je imao jaču političku potporu. A za njegov izbor bio je ključan HDZ, koalicijski partner gradonačelnika Milana Bandića. Premda je Bandić bio za Končićev izbor jer je u godinu dana svoga mandata financijski i programski preporodio kuću, inače dugogodišnjeg teškog gubitaša, HDZ se usprotivio. Zanimljivo je pritom da je sam Končić isprva bio upravo HDZ-ov kandidat. No, u milost političku dospio je u doba kad je HDZ-om vladao Tomislav Karamarko. Otkako su na čelo stranke došli Andrej Plenković i njegovi ljudi, i Končić se našao u nemilosti, kao kadar sadašnjeg vodstva gradskog HDZ-a koji očito, zajedno sa svojim šefom dr. Andrijom Mikulićem, više ne, što se kaže, igra igru. Jednako kao što Mikulić nije osvojio stranačku kandidaturu za HDZ-ova kandidata za gradonačelnika, tako ni njegov, uvjetno rečeno, kadar, više neće ni u kakvu ozbiljniju utrku. HDZ je odjednom stao iza Krešimira Batinića. Gradonačelnik Bandić očito je ovdje popustio da negdje drugdje dobije HDZ-ovu potporu. Netko će, tko zna gdje, i tko zna kad, biti promoviran, a da i sam ne zna zašto.

Politička trgovina neizbježna je pri svakom imenovanju na javnu funkciju u Gradu. Batinić inače predstavlja staru lobističku struju u malom HNK na Kaptolu i ondje se ništa promijeniti neće, dok eto politika opet ne umiješa svoje svemoguće prste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:37